skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty do gotowania pikli na zimę na zimno w słoikach. Co lepiej wziąć ogórki? Wybierz owoce, które są małe i mniej więcej tej samej wielkości. Koniecznie odmiany solenia (nie sałatki). Narwij świeże liście porzeczki, wiśni, dębu i chrzanu. Do solenia używaj gałązek z parasolami koperkowymi, jeśli nie masz ich pod ręką, weź nasiona kopru, nadadzą gotowym ogórkom specjalny aromat i smak.
Krok 2:
Obierz czosnek, dobrze umyj zioła i liście. Namocz ogórki w zimnej wodzie i pozostaw na 2-3 godziny. Po co namaczać ogórki? Po pierwsze, są nasycone wilgocią i stają się bardziej elastyczne, po drugie, wychodzi z nich gorycz, a po trzecie, są dość dobrze umyte i oczyszczone z brudu.
Krok 3:
Po namoczeniu spuść wodę, odetnij ogórki na obu końcach & quot; ogony & quot; około 3-5 milimetrów. Dokładnie umyj słoiki produktem, spłucz kilka razy w czystej wodzie. Niektóre źródła piszą, że to wystarczy, ale wolę również umyć pojemnik sodą, aby był bardziej niezawodny.
Krok 4:
Na dnie każdego słoika umieść pachnące liście porzeczki, wiśni, chrzanu i dębu. Dodaj również kilka małych gałązek koperku. Do każdego słoika włożyłem 1 liść porzeczki, 1 Dąb (użyj liścia dębu do woli), 1 wiśnię i 1 parasol koperkowy. Duży arkusz chrzanu podzieliłem na pół i włożyłem na pół do każdego słoika.
Krok 5:
Następnie wyślij czosnek do liści. Duże zęby można podzielić na 2 części. Dostosuj ilość czosnku do własnych upodobań, a także liczbę liści i koperku. Na 2 słoiki Zajęło mi 6 ząbków czosnku (po 3 na każdy).
Krok 6:
Włóż ogórki do słoika & quot; stojąc & quot; Jak Na zdjęciu.
Krok 7:
Wypełnij w ten sposób szklany pojemnik, zajmie to prawie wszystkie ogórki.
Krok 8:
Umieść pozostałe parasole koperkowe i arkusze porzeczki w każdym słoiku (1 w każdym słoiku).
Krok 9:
Ubij pozostałe małe ogórki beczką i dodaj resztki czosnku na wierzch.
Krok 10:
Następna jest kolejka solanki. Aby go przygotować, weź oczyszczoną wodę (możesz użyć studni lub butelkowanej). Rozcieńczyć w 1 litrze. zimna woda 2 łyżki.l. sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na 5 minut. W tym czasie pozostałości kryształów rozpuszczą się w wodzie, a całe zanieczyszczenie, które jest w soli, opadnie na dno.
Krok 11:
Wlej solankę do każdego słoika na szyję. Przykryj ogórki nylonowymi pokrywkami (wcześniej opuść pokrywki do wrzącej wody i przytrzymaj przez 20-30 sekund).
Krok 12:
Umieść słoiki w chłodnym, ciemnym miejscu, aby zapewnić długotrwałe przechowywanie. Półfabrykaty przechowuję na dolnej półce w lodówce.
Krok 13:
Pierwszą próbkę nakręciliśmy za półtora do dwóch tygodni. W tym czasie ogórki były umiarkowanie solone i nasycone aromatami czosnku, kopru i liści.
ogórki będą w pełni gotowe za 30 dni.
podawaj je do dań mięsnych i ziemniaczanych!
z podanej liczby komponentów wyszły mi dwie puszki po 0,8 litra.
smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Liście dębu - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g