chrupiące pikle na zimę bez octu

przepis na te ogórki jest nieprzyzwoicie prosty! Najważniejszą rzeczą w tym przepisie jest wyraźne przestrzeganie instrukcji gotowania krok po kroku. A potem te pikle będą tak chrupiące, smaczne i nie wybuchowe, jak to tylko możliwe przez całą zimę!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 1 g
8 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 D 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chrupiące pikle na zimę bez octu? W przypadku wszystkich konserwowanych ogórków obowiązuje obowiązkowa zasada: warzywa należy moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej dwie godziny. Im dłuższy czas namaczania, tym lepiej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku ogórków odetnij końcówki po obu stronach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj solony roztwór. Na jeden litr wody sto gramów soli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Słoiki do tego przepisu nie muszą być sterylizowane, ponieważ przed nami proces fermentacji. Wystarczy je dobrze umyć. Na dnie każdego słoika ułóż liście dębu, chili, czosnek pokrojony w plasterki i posiekany korzeń pietruszki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść ogórki w słoikach pionowo, blisko siebie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zalej ogórki przygotowaną wcześniej solanką. Do tego czasu sól powinna mieć czas na rozpuszczenie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pamiętaj, aby umieścić słoiki na tacach lub talerzach i przykryć pokrywkami. Pojemniki pod puszkami są niezbędne, aby solanka podczas procesu fermentacji wypływała do nich, a nie na powierzchnie robocze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po czterech dniach w temperaturze pokojowej w słoikach z ogórkami utworzy się biały osad, solanka stanie się mętna, a ogórki zmienią kolor. Tak powinno być, to sugeruje, że ogórki są fermentowane.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz solankę należy wylać. Puszki wraz z ogórkami spłucz wodą pitną z kranu. Musisz pozbyć się białego osadu z ogórków i dna. Następnie napełnij słoiki zwykłą zimną wodą pitną aż do samej góry, woda powinna być jak & quot; ze zjeżdżalnią & quot;. Zamknij słoiki pokrywkami, które zostały poparzone wrzącą wodą. Następnie przez kolejny tydzień puszki powinny stać w widocznym miejscu, po czym będą gotowe do czyszczenia do przechowywania.

Dlaczego musisz oglądać ogórki przez kolejny tydzień? Ze względu na fakt, że ogórki są zamykane na zimno, to znaczy nie są gotowane, nie zalewane wrzącą wodą i sterylizowane, po zwinięciu pokrywek proces fermentacji może nadal trwać. Konieczne jest upewnienie się, że słoiki nie trawią solanki. Jeśli tak się stanie (solanka zmętnieje i pojawi się biały osad), musisz ponownie umyć ogórki, ponownie zalać je wodą i ponownie zamknąć.
słoiki z takimi ogórkami stoją spokojnie w temperaturze pokojowej przez całą zimę. Najważniejsze, aby nie padało na nie bezpośrednie światło słoneczne.
smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Liście dębu - 0   kcal/100g

Podobne przepisy