skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dokładnie umyj ogórki, odetnij końcówki z obu stron i umieść w lodowatej wodzie na co najmniej dwie godziny. Podczas pracy z przyprawami i słoikami Usuń ogórki bezpośrednio w misce z wodą w lodówce.
Krok 2:
Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Może być nad parą, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Wygodnie jest sterylizować słoiki do wirowania w kuchence mikrofalowej.
Krok 3:
Połóż parasole koperkowe na dnie sterylnych słoików. Proporcje są tutaj do smaku. Obierz czosnek i pokrój goździki na pół. Mielony czosnek lepiej nadaje smak ogórkom niż całe goździki. Dodaj posiekany korzeń pietruszki i ziele angielskie.
Krok 4:
Napełnij słoiki ogórkami.
Krok 5:
Przykryj ogórki liśćmi dębu i parasolami kopru.
Krok 6:
Wlej wrzącą wodę do słoików. Konieczne jest wylewanie nie na szkło, ale na środku. Przykryj słoik pokrywką i pozostaw na dwadzieścia minut, aby ogórki się rozgrzały.
Krok 7:
Po tym czasie spuść wodę ze słoika do rondla lub rondla. Dodaj sól i zagotuj. Gotuj przez trzy minuty.
Krok 8:
Zmiażdż aspirynę w moździerzu na proszek. Przykryj pokrywkę wrzącą wodą.
Krok 9:
Wlej aspirynę do słoika i wlej wrzącą solankę na szyję. Robimy to samo, co za pierwszym razem: zalewamy ogórki solanką, a nie szkłem. Zamknij słoik wstępnie wysterylizowaną pokrywką z wrzącą wodą. Odwróć i zawiń. Po schłodzeniu przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
oczywiście, ale mimo to powiem: takie ogórki instant, jak zresztą każda inna konserwacja, nie polecałbym oferować dzieciom. Dotyczy to przede wszystkim kwasu acetylosalicylowego, który jest częścią aspiryny lub, w inny sposób, kwasu acetylosalicylowego. Obecnie toczy się wiele dyskusji na temat jego korzyści i szkód.
nie zaleca się również stosowania aspiryny u osób z problemami żołądkowo-jelitowymi i nerkowymi.
osobiście wolę solić ogórki metodami z długim, ale całkowicie naturalnym procesem fermentacji.
ale myślę, że zdrowi dorośli! kilka ogórków na aspirynie w ciągu tygodnia z pewnością nie zaszkodzi. Wszystko powinno być z umiarem.
życzę smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Liście dębu - 0 kcal/100g
- Aspiryna - 0 kcal/100g