skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zupę mleczną z makaronem? Bardzo łatwe i szybkie! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć mleko o dowolnej zawartości tłuszczu. Makaron-dowolny, ale nie długi. Wystarczy krótki makaron (długość ok. 5-6 cm), muszelki, spirale, rożki, piórka itp.Mam mini muszelki, które trzeba gotować przez 7 minut. Dostosuj ilość cukru i soli do swoich upodobań.
Krok 2:
W rondlu lub rondlu zagotuj 1 litr wody ze szczyptą soli. Włóż makaron i gotuj na średnim ogniu przez 2-3 minuty. W takim przypadku konieczne jest częste mieszanie makaronu, aby nie przylegał do dna i nie sklejał się ze sobą. Jeśli chcesz ugotować zupę mleczną z makaronem, musisz pominąć ten krok i natychmiast wrzucić go do gorącego mleka. W końcu czas gotowania makaronu jest często krótszy niż w przypadku innych makaronów.
Krok 3:
Wrzuć makaron do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Makaron powinien pozostać jędrny, nie ugotowany.
Krok 4:
W rondlu na średnim ogniu zagotuj mleko. Włóż makaron do mleka. Dodaj sól i cukier do smaku. Dodałam szczyptę soli i 20 g cukru. W razie potrzeby możesz zmniejszyć lub zwiększyć ilość cukru. Gdy mleko zacznie się ponownie gotować, zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, około 4-5 minut, aż makaron się ugotuje. Całkowity czas gotowania nie powinien przekraczać czasu wskazanego na opakowaniu makaronu.
Krok 5:
Wyłącz ogrzewanie. Dodaj kawałek masła do gorącej zupy mlecznej i poczekaj, aż masło się rozpuści.
Krok 6:
Natychmiast wlej zupę do misek i podawaj. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g