smażone marynowane sardynki

ciekawa przekąska rybna z Włoch. Sprawdź i przekonaj się osobiście). Wstępnie pieczone marynowane sardynki to popularna włoska przekąska.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 18 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 4 % 1 g
157 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min
najpierw obierz i pokrój cebulki w krążki, a następnie podsmaż je na oliwie z oliwek, aż będą przezroczyste. Wlej ocet na patelnię, sól i pieprz. Dusić przez 5 minut. Zwiń sardynki w mące i smaż je na głębokim tłuszczu przez 10 minut. Przenieś opiekaną rybę na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar oleju. Następnie przenieś sardynki do głębokiego naczynia i przykryj warstwą cebuli. Naprzemiennie warstwa sardynek i warstwa cebuli. Następnie polej sardynki płynem, w którym duszono cebulę. Przykryj naczynia folią spożywczą i włóż do lodówki na jeden dzień. Marynowane sardynki można podawać z marynowaną cebulą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sardynka gotowana - 178   kcal/100g
  • Sardynka świeża - 169   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g

Podobne przepisy