smażone marynowane sardynki
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
najpierw obierz i pokrój cebulki w krążki, a następnie podsmaż je na oliwie z oliwek, aż będą przezroczyste. Wlej ocet na patelnię, sól i pieprz. Dusić przez 5 minut. Zwiń sardynki w mące i smaż je na głębokim tłuszczu przez 10 minut. Przenieś opiekaną rybę na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar oleju. Następnie przenieś sardynki do głębokiego naczynia i przykryj warstwą cebuli. Naprzemiennie warstwa sardynek i warstwa cebuli. Następnie polej sardynki płynem, w którym duszono cebulę. Przykryj naczynia folią spożywczą i włóż do lodówki na jeden dzień. Marynowane sardynki można podawać z marynowaną cebulą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sardynka gotowana - 178 kcal/100g
- Sardynka świeża - 169 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g