marynowany Morel
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
smardze należy dokładnie spłukać. Jeśli zebrałeś duże grzyby, pokrój je na kilka kawałków.
gotowe grzyby wkładamy do odpowiedniego pojemnika i napełniamy wodą.
następnie dodaj sól, cukier i przyprawy.
gdy woda się zagotuje, wlej esencję octu i gotuj przez około pół godziny na umiarkowanym ogniu.
łyżeczkę esencji octu można zastąpić czterema łyżkami 9-procentowego octu.
podczas gotowania grzybów możliwe jest tworzenie się piany, którą należy usunąć.
po upływie czasu spróbuj marynaty - w razie potrzeby możesz dodać trochę więcej soli lub octu.
włóż lekko schłodzone grzyby do czystego, suchego słoika i napełnij marynatą, która powstała podczas gotowania.
opcjonalnie możesz dodać łyżkę oleju roślinnego do słoika.
gdy słoik marynowanych moreli całkowicie ostygnie, włóż go do lodówki.
zgodnie z przepisem grzyby są w końcu gotowe następnego dnia.
gotowe grzyby wkładamy do odpowiedniego pojemnika i napełniamy wodą.
następnie dodaj sól, cukier i przyprawy.
gdy woda się zagotuje, wlej esencję octu i gotuj przez około pół godziny na umiarkowanym ogniu.
łyżeczkę esencji octu można zastąpić czterema łyżkami 9-procentowego octu.
podczas gotowania grzybów możliwe jest tworzenie się piany, którą należy usunąć.
po upływie czasu spróbuj marynaty - w razie potrzeby możesz dodać trochę więcej soli lub octu.
włóż lekko schłodzone grzyby do czystego, suchego słoika i napełnij marynatą, która powstała podczas gotowania.
opcjonalnie możesz dodać łyżkę oleju roślinnego do słoika.
gdy słoik marynowanych moreli całkowicie ostygnie, włóż go do lodówki.
zgodnie z przepisem grzyby są w końcu gotowe następnego dnia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Smardze świeże - 27 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g