marynowany Morel

pyszny i zdrowy przepis przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom grzybów. Łatwość przygotowania Bardzo smaczną wersją grzybów przygotowanych na zimę jest marynowany Morel.
LudmiłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 50 % 2 g
24 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 1 h
smardze należy dokładnie spłukać. Jeśli zebrałeś duże grzyby, pokrój je na kilka kawałków.
gotowe grzyby wkładamy do odpowiedniego pojemnika i napełniamy wodą.
następnie dodaj sól, cukier i przyprawy.
gdy woda się zagotuje, wlej esencję octu i gotuj przez około pół godziny na umiarkowanym ogniu.
łyżeczkę esencji octu można zastąpić czterema łyżkami 9-procentowego octu.
podczas gotowania grzybów możliwe jest tworzenie się piany, którą należy usunąć.
po upływie czasu spróbuj marynaty - w razie potrzeby możesz dodać trochę więcej soli lub octu.
włóż lekko schłodzone grzyby do czystego, suchego słoika i napełnij marynatą, która powstała podczas gotowania.
opcjonalnie możesz dodać łyżkę oleju roślinnego do słoika.
gdy słoik marynowanych moreli całkowicie ostygnie, włóż go do lodówki.
zgodnie z przepisem grzyby są w końcu gotowe następnego dnia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Smardze świeże - 27   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy