domowe wino z czarnego bzu
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
proponuję zrobić domowe wino z czarnego bzu według jednego z przepisów, które nie wymagają od Ciebie żadnych umiejętności winiarskich.
przepis pierwszy.
jagody są dokładnie myte, łodygi są usuwane i zgniatane.
do powstałego puree dodaje się 100 gramów cukru i kwasu cytrynowego, a następnie zalewa dwoma litrami wrzącej wody.
po dokładnym wymieszaniu i dodaniu przypraw gotuj przez około kwadrans.
gdy mieszanina ostygnie, przefiltruj i wlej wyciśnięty sok do szklanej butelki.
z 900 gramów cukru i litra wody robimy syrop cukrowy, który wlewamy do wyciśniętego soku.
dodajemy tam drożdże i zamykamy butelkę zamkiem wodnym.
po zakończeniu procesu fermentacji domowe wino z czarnego bzu jest butelkowane.
przepis drugi.
jagody czarnego bzu i porzeczki wkłada się do rondla o odpowiedniej wielkości i zalewa wodą. Na 10 kilogramów jagód dodaj 2 litry wody.
mieszaninę doprowadzamy do wrzenia z ciągłym mieszaniem.
zmiażdż schłodzoną masę pod prasą.
powstały sok wlewa się do specjalnie przygotowanego pojemnika, dodaje cukier, taninę i kwas cytrynowy i pozostawia do fermentacji.
gotowe domowe wino z czarnego bzu jest przechowywane w zamkniętych butelkach w chłodnym miejscu.
przepis pierwszy.
jagody są dokładnie myte, łodygi są usuwane i zgniatane.
do powstałego puree dodaje się 100 gramów cukru i kwasu cytrynowego, a następnie zalewa dwoma litrami wrzącej wody.
po dokładnym wymieszaniu i dodaniu przypraw gotuj przez około kwadrans.
gdy mieszanina ostygnie, przefiltruj i wlej wyciśnięty sok do szklanej butelki.
z 900 gramów cukru i litra wody robimy syrop cukrowy, który wlewamy do wyciśniętego soku.
dodajemy tam drożdże i zamykamy butelkę zamkiem wodnym.
po zakończeniu procesu fermentacji domowe wino z czarnego bzu jest butelkowane.
przepis drugi.
jagody czarnego bzu i porzeczki wkłada się do rondla o odpowiedniej wielkości i zalewa wodą. Na 10 kilogramów jagód dodaj 2 litry wody.
mieszaninę doprowadzamy do wrzenia z ciągłym mieszaniem.
zmiażdż schłodzoną masę pod prasą.
powstały sok wlewa się do specjalnie przygotowanego pojemnika, dodaje cukier, taninę i kwas cytrynowy i pozostawia do fermentacji.
gotowe domowe wino z czarnego bzu jest przechowywane w zamkniętych butelkach w chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czarny Bez - 73 kcal/100g
- Kwas winowy - 21 kcal/100g
- Tanin - 18 kcal/100g