domowe wino z czarnego bzu

niezwykle ciekawe niezwykłe wino - dla prawdziwych smakoszy. Łatwość przygotowania Domowe wino z czarnego bzu ma wyjątkowy smak.
SłonikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 26 g
110 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 7 d 17 h 10 min
proponuję zrobić domowe wino z czarnego bzu według jednego z przepisów, które nie wymagają od Ciebie żadnych umiejętności winiarskich.
przepis pierwszy.
jagody są dokładnie myte, łodygi są usuwane i zgniatane.
do powstałego puree dodaje się 100 gramów cukru i kwasu cytrynowego, a następnie zalewa dwoma litrami wrzącej wody.
po dokładnym wymieszaniu i dodaniu przypraw gotuj przez około kwadrans.
gdy mieszanina ostygnie, przefiltruj i wlej wyciśnięty sok do szklanej butelki.
z 900 gramów cukru i litra wody robimy syrop cukrowy, który wlewamy do wyciśniętego soku.
dodajemy tam drożdże i zamykamy butelkę zamkiem wodnym.
po zakończeniu procesu fermentacji domowe wino z czarnego bzu jest butelkowane.
przepis drugi.
jagody czarnego bzu i porzeczki wkłada się do rondla o odpowiedniej wielkości i zalewa wodą. Na 10 kilogramów jagód dodaj 2 litry wody.
mieszaninę doprowadzamy do wrzenia z ciągłym mieszaniem.
zmiażdż schłodzoną masę pod prasą.
powstały sok wlewa się do specjalnie przygotowanego pojemnika, dodaje cukier, taninę i kwas cytrynowy i pozostawia do fermentacji.
gotowe domowe wino z czarnego bzu jest przechowywane w zamkniętych butelkach w chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czarny Bez - 73   kcal/100g
  • Kwas winowy - 21   kcal/100g
  • Tanin - 18   kcal/100g

Podobne przepisy