skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować nalewkę z jeżyn zgodnie z tym przepisem, należy wziąć tylko w pełni dojrzałe jagody.
jeżyny są sortowane, łodygi są usuwane i dokładnie myte wodą.
następnie jagody umieszcza się w przygotowanym wcześniej pojemniku (najlepiej drewnianym) i ugniata. Najlepiej ugniatać jagodę rękami w rękawiczkach.
powstały puree umieszcza się w szklanej butelce lub słoiku, wypełniając nim około 75% całej przestrzeni pojemnika.
opcjonalnie dodaj cukier w ilości 100 gramów cukru na litr soku jeżynowego.
szyjkę butelki zawiązuje się gazą i umieszcza pojemnik w zaciemnionym, ciepłym miejscu.
około trzeciego dnia napój jest filtrowany, a sok wlewa się do czystej butelki, zamykając ją zamkiem wodnym.
po trzech tygodniach gotowy Likier jeżynowy jest ponownie filtrowany i butelkowany.
gotową nalewkę należy przechowywać przez długi czas w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
przed użyciem zaleca się ponowne przefiltrowanie nalewki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Jeżyna - 31 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g