domowa nalewka z jeżyn

Zachwyć swoje dziewczyny taką nalewką! Docenią to. Łatwość przygotowania Bardzo przyjemna w smaku nalewka z jeżyn, która ma niesamowity odcień.
Anna KAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 11 g
47 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 D

aby przygotować nalewkę z jeżyn zgodnie z tym przepisem, należy wziąć tylko w pełni dojrzałe jagody.
jeżyny są sortowane, łodygi są usuwane i dokładnie myte wodą.
następnie jagody umieszcza się w przygotowanym wcześniej pojemniku (najlepiej drewnianym) i ugniata. Najlepiej ugniatać jagodę rękami w rękawiczkach.
powstały puree umieszcza się w szklanej butelce lub słoiku, wypełniając nim około 75% całej przestrzeni pojemnika.
opcjonalnie dodaj cukier w ilości 100 gramów cukru na litr soku jeżynowego.
szyjkę butelki zawiązuje się gazą i umieszcza pojemnik w zaciemnionym, ciepłym miejscu.
około trzeciego dnia napój jest filtrowany, a sok wlewa się do czystej butelki, zamykając ją zamkiem wodnym.
po trzech tygodniach gotowy Likier jeżynowy jest ponownie filtrowany i butelkowany.
gotową nalewkę należy przechowywać przez długi czas w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
przed użyciem zaleca się ponowne przefiltrowanie nalewki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Jeżyna - 31   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy