skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić ciasto do pizzy z suchymi drożdżami, potrzebujesz: wody, soli, cukru, suchych drożdży, oliwy z oliwek, mąki.
Krok 2:
W umiarkowanie ciepłej wodzie rozpuść cukier i drożdże. Pozostaw na 10 minut, aby drożdże pęczniały. Na powierzchni pojawi się mała piana.
Krok 3:
W misce przesiej mąkę i sól.
Krok 4:
W mące zrób lejek, dodaj oliwę z oliwek.
Krok 5:
Wlej wodę drożdżową, wymieszaj najpierw łyżką, a następnie rękami.
Krok 6:
Zagnieść jednolite, miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podczas ugniatania ciasta znacznie odkurz powierzchnię mąką. Przykryj ciasto ręcznikiem, pozostaw do wyrośnięcia na 25 minut.
Krok 7:
Ciasto podwoiło swoją objętość. Ciasto jest gotowe. Możesz zacząć tworzyć bazę do pizzy. Miłego pieczenia!
aby zrobić ciasto do pizzy, suche drożdże można natychmiast dodać do mąki i zagnieść ciasto. Ale nadal rozpuszczam je w wodzie. Moim zdaniem proces podnoszenia ciasta jest szybszy, a puszystość ciasta jest większa.
suche drożdże są również nazywane Instant lub instant. Nazwa mówi sama za siebie. Ciasto do pizzy nie wymaga długiego dojrzewania, a suche drożdże dobrze i szybko je podnoszą. Moc drożdży idzie między innymi na szybkość procesu.
jeśli ciasto drożdżowe jest przygotowywane z długim dojrzewaniem, to znaczy z procesami ugniatania i ponownego wyrastania, Siła suchych drożdży może nie wystarczyć do ponownego wyrastania. W takim przypadku lepiej jest użyć świeżych drożdży prasowanych. To ciasto dobrze nadaje się do robienia ciast, ciast i podobnych wypieków.
ale do przygotowania bazy do pizzy idealne byłyby suche drożdże.
należy pamiętać, że okres przechowywania suchych drożdży w otwartej torbie jest bardzo krótki-nie więcej niż 2 dni. Możesz je przechowywać w lodówce, zawijając w folię. Tak więc okres przydatności do spożycia wzrośnie do 2 tygodni, ale z czasem aktywność drożdży spada.
z wynikowej objętości ciasta wyszła mi Pizza o średnicy 25 cm.
nadzienie do pizzy pasuje do każdego według osobistych upodobań i preferencji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g