ciasto jest przewiewne jak puch

Szybkie ciasto drożdżowe, przewiewne i miękkie jak puch! Nie jest konieczne, że najbardziej udane ciasto drożdżowe uzyskuje się tylko na cieście, gdy ciasto stoi przez długi czas. Delikatne, miękkie i przewiewne ciasto drożdżowe można przygotować bardzo szybko i łatwo. To ciasto nadaje się do prawie każdego wypieku: do bułek, do ciast i ciast, zarówno ze słodkim, jak i mięsnym, rybnym lub warzywnym nadzieniem. Jedyną rzeczą jest dostosowanie ilości dodatku cukru w zależności od rodzaju nadzienia do pieczenia.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 19 % 12 g
węglowodany 68 % 43 g
312 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do ciasta. Wlej kefir do miski, odpowiedni jest produkt o dowolnej zawartości tłuszczu, ale im wyższy procent tłuszczu, tym bardziej miękkie będzie ciasto. Natychmiast wlej olej roślinny do miski z kefirem. Dodaj cukier i sól. Podgrzewamy mieszaninę w kuchence mikrofalowej przez 10 sekund przy średniej mocy, mieszanina powinna być ciepła, ale nie gorąca.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej suche drożdże do mieszanki, w razie potrzeby możesz użyć drożdży presowanych. wymieszaj mieszaninę, aby drożdże całkowicie się rozdzieliły. Pozostaw miskę mieszanki drożdży w ciepłym miejscu na 10 minut. W międzyczasie przesiej mąkę pszenną, zrób to wielokrotnie, aby nasycić mąkę tlenem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zaczynamy wlewać mąkę pszenną do miski z mieszanką drożdży. Nawet po powyższym czasie drożdże powinny się aktywować, na powierzchni mieszaniny pojawia się Piankowa Czapka drożdżowa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mąkę pszenną wsypujemy małymi porcjami, za każdym razem mieszając ciasto szpatułką lub łyżką. Jeśli bułeczki waniliowe zostaną upieczone z tego ciasta, na tym etapie warto dodać szczyptę waniliny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy trudno będzie wymieszać ciasto łyżką, rozłóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie rękami. Ugniataj, aż ciasto stanie się posłuszne, gładkie i elastyczne, a gdy przestanie przyklejać się do rąk. Włóż go z powrotem do miski, zaciśnij miskę na wierzchu folią spożywczą. Pozostaw w ciepłym miejscu na pół godziny lub godzinę. Ciepłe miejsce zimą może być miejscem w pobliżu grzejnika, latem piekarnik rozgrzany do 40 stopni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto powinno wzrosnąć dwa do trzech razy. Ugniatamy go i możemy przystąpić do przygotowania i pieczenia z niego produktów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy