skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do ciasta. Wlej kefir do miski, odpowiedni jest produkt o dowolnej zawartości tłuszczu, ale im wyższy procent tłuszczu, tym bardziej miękkie będzie ciasto. Natychmiast wlej olej roślinny do miski z kefirem. Dodaj cukier i sól. Podgrzewamy mieszaninę w kuchence mikrofalowej przez 10 sekund przy średniej mocy, mieszanina powinna być ciepła, ale nie gorąca.
Krok 2:
Wlej suche drożdże do mieszanki, w razie potrzeby możesz użyć drożdży presowanych. wymieszaj mieszaninę, aby drożdże całkowicie się rozdzieliły. Pozostaw miskę mieszanki drożdży w ciepłym miejscu na 10 minut. W międzyczasie przesiej mąkę pszenną, zrób to wielokrotnie, aby nasycić mąkę tlenem.
Krok 3:
Zaczynamy wlewać mąkę pszenną do miski z mieszanką drożdży. Nawet po powyższym czasie drożdże powinny się aktywować, na powierzchni mieszaniny pojawia się Piankowa Czapka drożdżowa.
Krok 4:
Mąkę pszenną wsypujemy małymi porcjami, za każdym razem mieszając ciasto szpatułką lub łyżką. Jeśli bułeczki waniliowe zostaną upieczone z tego ciasta, na tym etapie warto dodać szczyptę waniliny.
Krok 5:
Gdy trudno będzie wymieszać ciasto łyżką, rozłóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie rękami. Ugniataj, aż ciasto stanie się posłuszne, gładkie i elastyczne, a gdy przestanie przyklejać się do rąk. Włóż go z powrotem do miski, zaciśnij miskę na wierzchu folią spożywczą. Pozostaw w ciepłym miejscu na pół godziny lub godzinę. Ciepłe miejsce zimą może być miejscem w pobliżu grzejnika, latem piekarnik rozgrzany do 40 stopni.
Krok 6:
Ciasto powinno wzrosnąć dwa do trzech razy. Ugniatamy go i możemy przystąpić do przygotowania i pieczenia z niego produktów.
Krok 7:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g