skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw musisz wymieszać ser twarogowy o klasycznym smaku z drobno posiekaną zieloną cebulą. Dodaj sól. Jeśli chcesz, możesz lekko pieprz do smaku. Nie zrobiłam tego.
Krok 2:
Jajko ugotować do stanu "na twardo". Schłodzić, aby nie poparzyć rąk i obrać. Zetrzyj jajko na drobnej tarce i dodaj do miski do twarogu. Wymieszaj mieszaninę. Pasta jest gotowa!
Krok 3:
Ogórek należy pokroić w bardzo cienkie plasterki. Zrobiłem to za pomocą obieraczki do warzyw. Dlatego moje plastry okazały się tej samej grubości.
Krok 4:
Pokrój brązowy chleb na małe, cienkie plasterki. Rozmiar plasterka powinien być mniej więcej taki, aby zmieścił się na szprotach.
Krok 5:
Posmaruj każdą kromkę chleba przygotowanym twarogiem. Nie oszczędzaj pasty, nada przekąsce przyjemny kremowy smak. Na moje kromki chleba nałożyłem czubatą łyżkę pasty do smarowania.
Krok 6:
Teraz musisz skręcić plasterki ogórka w spiralę i ułożyć na kanapkach. Jeśli złożysz spirale szwem w dół, nie będą się obracać.
Krok 7:
Szproty muszą być przygotowane do podania. Proponuję odciąć kucyki i widoczne płetwy. Możesz zostawić rybę z ogonem (nie będzie to odczuwalne w naczyniu), ale osobiście uważam, że nie wygląda to zbyt apetycznie. Na każdą kanapkę będziesz musiał umieścić parę szprot. Przed podaniem udekoruj kanapki gałązką świeżego koperku.
czy warto wspomnieć, że kanapki odleciały bardzo szybko. Osobiście szczególnie podobało mi się połączenie twarogu i szczypiorku. Niezwykłe i bardzo świeże.
smakował również kontrast jasnego smaku szprotów i pikli z delikatną pastą jajeczno-serową.
aby smak kanapek był jeszcze bardziej żywy, możesz wstępnie lekko usmażyć kromki chleba na suchej patelni. A następnie zetrzyj kromki chleba ze wszystkich stron bezpośrednio obranym ząbkiem czosnku. Otrzymasz rodzaj odniesienia do kanapek przygotowywanych przez sowieckie hostessy. I będzie bardzo smaczne.
na pewno przy okazji ugotuję jeszcze raz takie kanapki z szprotami.
i życzę smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Szproty - 363 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g