kanapki z szprotami na czarnym chlebie

pyszne kanapki. Proste, smaczne i spektakularne. Łatwa do przygotowania zimna przekąska z ulubionymi puszkami wszystkich. Kanapki okazały się obfite i o delikatnym smaku dzięki twarogowi i gotowanemu jajku. Ta pasta rekompensuje jasny smak marynaty i samych szprot.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 9 g
tłuszcze 45 % 15 g
węglowodany 27 % 9 g
211 kcal
IG: 11 / 89 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw musisz wymieszać ser twarogowy o klasycznym smaku z drobno posiekaną zieloną cebulą. Dodaj sól. Jeśli chcesz, możesz lekko pieprz do smaku. Nie zrobiłam tego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajko ugotować do stanu "na twardo". Schłodzić, aby nie poparzyć rąk i obrać. Zetrzyj jajko na drobnej tarce i dodaj do miski do twarogu. Wymieszaj mieszaninę. Pasta jest gotowa!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ogórek należy pokroić w bardzo cienkie plasterki. Zrobiłem to za pomocą obieraczki do warzyw. Dlatego moje plastry okazały się tej samej grubości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój brązowy chleb na małe, cienkie plasterki. Rozmiar plasterka powinien być mniej więcej taki, aby zmieścił się na szprotach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj każdą kromkę chleba przygotowanym twarogiem. Nie oszczędzaj pasty, nada przekąsce przyjemny kremowy smak. Na moje kromki chleba nałożyłem czubatą łyżkę pasty do smarowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz musisz skręcić plasterki ogórka w spiralę i ułożyć na kanapkach. Jeśli złożysz spirale szwem w dół, nie będą się obracać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Szproty muszą być przygotowane do podania. Proponuję odciąć kucyki i widoczne płetwy. Możesz zostawić rybę z ogonem (nie będzie to odczuwalne w naczyniu), ale osobiście uważam, że nie wygląda to zbyt apetycznie. Na każdą kanapkę będziesz musiał umieścić parę szprot. Przed podaniem udekoruj kanapki gałązką świeżego koperku.

czy warto wspomnieć, że kanapki odleciały bardzo szybko. Osobiście szczególnie podobało mi się połączenie twarogu i szczypiorku. Niezwykłe i bardzo świeże.
smakował również kontrast jasnego smaku szprotów i pikli z delikatną pastą jajeczno-serową.
aby smak kanapek był jeszcze bardziej żywy, możesz wstępnie lekko usmażyć kromki chleba na suchej patelni. A następnie zetrzyj kromki chleba ze wszystkich stron bezpośrednio obranym ząbkiem czosnku. Otrzymasz rodzaj odniesienia do kanapek przygotowywanych przez sowieckie hostessy. I będzie bardzo smaczne.
na pewno przy okazji ugotuję jeszcze raz takie kanapki z szprotami.
i życzę smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Szproty - 363   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy