Sałatka z kurczakiem z winogronami i orzechami włoskimi

soczysta, kolorowa sałatka jest dobra na uroczystość. Obfite, ale łatwe! Wędzony kurczak z winogron również trafi do tej sałatki. Proponuję przygotować wspaniałą sałatkę z winogronami i kurczakiem. Jeśli masz świeże białe winogrona, chęć zadowolenia rodziny lub gości pysznym jedzeniem, ten przepis kulinarny jest dla ciebie.
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 12 g
tłuszcze 61 % 27 g
węglowodany 11 % 5 g
293 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kurczakiem z winogronami i orzechami włoskimi? Przygotuj składniki. Jajka ugotować wcześniej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka można wziąć wędzony lub gotowany. Ale w oryginale jest smażony. Oznacza to, że pokrój filet na kawałki i smaż w oleju roślinnym z dodatkiem curry i soli do smaku. Następnie zdejmij patelnię z ognia i ostudź kurczaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój jajka na twardo nożem lub możesz je zetrzeć. Musisz także zetrzeć ser i przepuścić jądra orzechów włoskich przez maszynę do mięsa. Na dużym talerzu, salaterce lub naczyniu połóż liście sałaty tak, aby pokrywały całą powierzchnię naczynia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż najpierw warstwę kurczaka na arkuszach sałaty, posmaruj majonezem,

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie pokrusz orzechy włoskie

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Trochę majonezu

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dalej warstwa jaj i ponownie majonez i orzechy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następna warstwa to ser i znowu majonez i orzechy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój każde winogrono na pół

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I ułóż, ścięte w dół, na naszej sałatce. W ten sposób przykryj całą sałatkę winogronami.

cóż, oto sałatka z winogronami gotowa. Podawaj najlepiej schłodzone. Mam nadzieję, że podobał Ci się ten przepis.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy