marynata z kurczakiem klasyczna

proste, smaczne i satysfakcjonujące danie na każdy dzień. Klasyczna marynata z kurczakiem nadaje się do rodzinnego menu na co dzień. Z taką samą przyjemnością jedzą go zarówno dorośli, jak i dzieci. A gotowanie jest dość proste, nie zajmuje dużo czasu.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 50 % 4 g
47 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną marynatę z kurczakiem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do gotowania możesz użyć dowolnych części kurczaka. Mam udka z kurczaka i trochę filetów. Obierz ziemniaki z wyprzedzeniem i spłucz. Moczyć jęczmień przez 20 minut w zimnej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz kurczaka i włóż do garnka do gotowania. Napełnij zimną wodą i podpal. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15-20 minut. Następnie oddziel mięso od kości i wróć do bulionu. Przepłucz jęczmień kilka razy w zimnej wodzie. Następnie napełnij czystą wodą i gotuj równolegle z kurczakiem. Lepiej jest gotować jęczmień osobno, aby bulion w zupie nie stał się mętny. Doprowadzić jęczmień do wrzenia i gotować przez 25-30 minut. Następnie wrzuć do durszlaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój obrane ziemniaki na małe kawałki. Ogórki można pokroić lub zetrzeć na grubej tarce. Bardziej podoba mi się druga opcja. Dodaj ziemniaki i ogórki do garnka z kurczakiem. Gotuj przez 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie obierz cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki. Smaż warzywa przez 3-5 minut z dodatkiem oleju roślinnego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż gotową pieczeń do zupy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj jęczmień do zupy. Dla smaku możesz dodać liść laurowy. P smak dodaj sól i przyprawy do zupy. Gotuj wszystko razem przez kolejne 15-20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pod koniec gotowania dodaj świeże zioła. Dodaję koperek. Doskonale uzupełnia smak zupy. Wlej gotową zupę do talerzy i podawaj na gorąco. Smacznego!

ważne! Aby potrawy z jęczmienia były zawsze smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy perłowej .

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g

Podobne przepisy