skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną marynatę z kurczakiem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do gotowania możesz użyć dowolnych części kurczaka. Mam udka z kurczaka i trochę filetów. Obierz ziemniaki z wyprzedzeniem i spłucz. Moczyć jęczmień przez 20 minut w zimnej wodzie.
Krok 2:
Opłucz kurczaka i włóż do garnka do gotowania. Napełnij zimną wodą i podpal. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15-20 minut. Następnie oddziel mięso od kości i wróć do bulionu. Przepłucz jęczmień kilka razy w zimnej wodzie. Następnie napełnij czystą wodą i gotuj równolegle z kurczakiem. Lepiej jest gotować jęczmień osobno, aby bulion w zupie nie stał się mętny. Doprowadzić jęczmień do wrzenia i gotować przez 25-30 minut. Następnie wrzuć do durszlaka.
Krok 3:
Pokrój obrane ziemniaki na małe kawałki. Ogórki można pokroić lub zetrzeć na grubej tarce. Bardziej podoba mi się druga opcja. Dodaj ziemniaki i ogórki do garnka z kurczakiem. Gotuj przez 10 minut.
Krok 4:
W tym czasie obierz cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki. Smaż warzywa przez 3-5 minut z dodatkiem oleju roślinnego.
Krok 5:
Włóż gotową pieczeń do zupy.
Krok 6:
Dodaj jęczmień do zupy. Dla smaku możesz dodać liść laurowy. P smak dodaj sól i przyprawy do zupy. Gotuj wszystko razem przez kolejne 15-20 minut.
Krok 7:
Pod koniec gotowania dodaj świeże zioła. Dodaję koperek. Doskonale uzupełnia smak zupy. Wlej gotową zupę do talerzy i podawaj na gorąco. Smacznego!
ważne! Aby potrawy z jęczmienia były zawsze smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy perłowej .
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g