skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sernik z wiśniami? Rozpocznij gotowanie od podstawy. Przygotuj dla niej jedzenie. Weź kruche lub cukrowe ciasteczka, takie jak rocznica. Wybierz olej wysokiej jakości, naturalny, bez substytutów tłuszczu mlecznego. Migdały możesz zmielić samodzielnie. Weź naturalne kakao, napój taki jak Nesquik nie zadziała.
Krok 2:
Jak zrobić bazę sernika? Rozpuść masło w dowolny dogodny sposób i ostudź do temperatury pokojowej.
Krok 3:
Pokrój ciasteczka na małe kawałki i włóż do miski blendera. Wlej tam stopione masło, dodaj cukier, kakao i zmielone migdały. Ubij wszystko w gładkie okruchy. Jeśli nie masz blendera, możesz zmielić ciasteczka wałkiem do ciasta lub maszynką do mięsa i po prostu wymieszać wszystkie składniki bazy łyżką.
Krok 4:
W naczyniu do pieczenia pokrytym pergaminem (moja średnica wynosi 18 cm) włóż powstałe okruchy, ubij je szklanką z płaskim dnem. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. Następnie schłodź.
Krok 5:
Zajmij się farszem. Przygotuj dla niej jedzenie. Ser twarogowy nadaje się do Philadelphia, Almetta, Violetta, Cremetta. Weź wiśnie bez pestek, odpowiednie są zarówno świeże, jak i mrożone. Jogurt bez dodatków, naturalny.
Krok 6:
Jak zrobić nadzienie do sernika? Żelatynę zalać 100 ml wody i pozostawić na chwilę do pęcznienia.
Krok 7:
Włóż mrożone wiśnie do rondla. Dodaj cukier. Dostosuj jego ilość w zależności od smaku i kwasu jagód.
Krok 8:
Na małym ogniu zagotuj wiśnie i gotuj, mieszając, przez 10 minut. Jagody powinny całkowicie rozmrozić i dać dużo soku.
Krok 9:
Włóż gotowe wiśnie wraz z syropem do blendera i posiekaj, aż będą gładkie. Umieść wiśnie na patelni. Możesz także użyć blendera zanurzeniowego.
Krok 10:
Połącz spęcznioną żelatynę z masą wiśniową i podgrzej na małym ogniu, mieszając, aż całkowicie się rozpuści.
Krok 11:
Ubij ser twarogowy, aż będzie puszysty. Nie trzeba go ubijać przez długi czas, w przeciwnym razie tłuszcz oddzieli się od sera, a masa straci jednorodność. Dodaj jogurt, ponownie wymieszaj.
Krok 12:
Dodaj mieszankę wiśniowo-żelatynową do masy serowej (zachowaj 80 ml na wierzch) i mieszaj na niskich obrotach.
Krok 13:
Posmaruj ściany formy olejem roślinnym, a sernik się do nich nie przyklei. Wlać gęste nadzienie na ciasto, wygładzić wierzch. Sernik wstaw do lodówki na 2 godziny, aby się ustabilizował.
Krok 14:
Ponownie podgrzej pozostałą mieszaninę wiśniowo-żelatynową. Możesz dodać całe mrożone wiśnie do masy.
Krok 15:
Delikatnie napełnij gotowy sernik mieszanką wiśniowo-żelatynową, uważając, aby nie uszkodzić półzamkniętej warstwy sera. Sernik dokręć folią i wróć do lodówki na noc.
Krok 16:
Przed podaniem odstaw sernik na 10-20 minut w temperaturze pokojowej, a następnie zdejmij pierścień i podawaj sernik na stole. Smacznego!
masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?
pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej?
potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .
ważne! Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny "Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g
- Mrożona wiśnia - 46 kcal/100g