skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj podane składniki do sałatki. Kapusta biała, lepiej wziąć nowy plon, gdzieś pod względem wagi okazuje się 1/4 małego widelca. Ponadto taką sałatkę można przygotować z czerwonej kapusty, pekińskiej lub z sałatą "Góra Lodowa". Kiełbasy weź sprawdzonego producenta, smaczne i sprężyste. Zielony groszek w puszkach, połowa standardowego słoika. Przygotuj naczynia do sałatki.
Krok 2:
Obierz świeżą kapustę z górnych liści, umyj bieżącą zimną wodą. Odetnij łodygę i twarde liście. Pokrój kapustę w cienkie paski, włóż do wybranej miski sałatkowej i Posol. Zetrzyj kapustę solą, aby wypuścił sok.
Krok 3:
Wyjmij wybrane kiełbaski z opakowania i pokrój w paski. Możesz je pokroić w koła, pół koła. Dodaj pokrojone kiełbaski do salaterki do kapusty.
Krok 4:
Ostrożnie otwórz słoik zielonego groszku, odcedź płyn i włóż odpowiednią ilość groszku do sałatki.
Krok 5:
Dodaj majonez do sałatki (lub mieszankę majonezu ze śmietaną, po prostu śmietanę lub jogurt naturalny). Do smaku możesz dodać zmielony czarny pieprz.
Krok 6:
Dopraw sałatkę tylko przed podaniem. Taka sałatka może być podawana jako niezależne danie na obiad, a także jako sałatka do głównego dania - na przykład z ziemniaków.
Duet kiełbasa / zielony groszek w puszkach jest nam znany od bardzo dawna. Kiedyś podawano go jako kompletny posiłek na śniadanie lub kolację. Dodając soczystą młodą kapustę do tej firmy, otrzymujemy prostą pyszną sałatkę, która może stać się pełnoprawnym obiadem.
ponieważ w tym przepisie kapusta i groszek mają neutralny smak, kiełbaski zwracają całą uwagę. Dlatego właśnie ich wybór należy traktować uważniej. Oczywiście kupuj tylko produkt zaufanego producenta (z zachowaniem wszystkich norm i standardów). Aby uzyskać jaśniejszy smak, możesz wziąć częściowo wędzone kiełbaski. Możesz także wziąć własne kiełbaski.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g