skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną zupę grochową z kurczakiem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Weź posiekany groszek - nie wymaga długiego namaczania (zostanie to wskazane na opakowaniu). Do gotowania zupy możesz użyć dowolnej części kurczaka. Obierz ziemniaki z wyprzedzeniem i spłucz.
Krok 2:
Opłucz kurczaka pod bieżącą wodą. Następnie włóż do rondla, przykryj czystą wodą i podpal. Doprowadzić do wrzenia. Podczas gotowania pojawi się piana-należy ją usunąć. Po usunięciu piany dodaj umyty groszek do garnka i gotuj z kurczakiem przez 40 minut.
Krok 3:
Obrane ziemniaki pokrój na kawałki i włóż do garnka z zupą. Gotuj przez kolejne 15-20 minut.
Krok 4:
Obierz cebulę i marchewkę i spłucz. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki.
Krok 5:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż posiekane warzywa przez 3-5 minut na małym ogniu.
Krok 6:
Dodaj gotową pieczeń do zupy. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Jako przyprawę dodaję trochę mielonego pieprzu.
Krok 7:
Gotuj zupę jeszcze przez kilka minut i zdejmij garnek z ognia. Wlej gotową zupę do talerzy i podawaj na gorąco. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Suszony groszek - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g