zupa grochowa klasyczna z kurczakiem

obfite, bogate, pyszne, do codziennego menu! Klasyczna zupa grochowa z kurczakiem jest dość budżetowa i niedroga dla każdej rodziny o każdej porze roku. Gotuje się po prostu, możesz gotować na kuchence lub w powolnej kuchence.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 18 % 2 g
węglowodany 55 % 6 g
57 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną zupę grochową z kurczakiem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Weź posiekany groszek - nie wymaga długiego namaczania (zostanie to wskazane na opakowaniu). Do gotowania zupy możesz użyć dowolnej części kurczaka. Obierz ziemniaki z wyprzedzeniem i spłucz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz kurczaka pod bieżącą wodą. Następnie włóż do rondla, przykryj czystą wodą i podpal. Doprowadzić do wrzenia. Podczas gotowania pojawi się piana-należy ją usunąć. Po usunięciu piany dodaj umyty groszek do garnka i gotuj z kurczakiem przez 40 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obrane ziemniaki pokrój na kawałki i włóż do garnka z zupą. Gotuj przez kolejne 15-20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i marchewkę i spłucz. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż posiekane warzywa przez 3-5 minut na małym ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj gotową pieczeń do zupy. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Jako przyprawę dodaję trochę mielonego pieprzu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj zupę jeszcze przez kilka minut i zdejmij garnek z ognia. Wlej gotową zupę do talerzy i podawaj na gorąco. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Suszony groszek - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy