skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wątróbką dorsza z serem i ryżem? Produkty, których potrzebujemy do przygotowania sałatki z wątróbką dorsza.
Krok 2:
Aby sałatka była mniej tłusta, proponuję zastąpić tradycyjny majonez dressingiem, do którego bierzesz 1 część majonezu i 1 część niskotłuszczowej śmietany (10%) lub jogurtu bez cukru i dodatków (wziąłem własny jogurt). Drobno posiekaj koperek, Dodaj do dressingu, sól, pieprz i dobrze wymieszaj. Ogólnie rzecz biorąc, używaj sosu oszczędnie, w przeciwnym razie sałatka popłynie i będzie wyglądać nieporządnie.
Krok 3:
Jajka ugotować na twardo, obrać, oddzielić białka i drobno posiekać. Zetrzyj ser na drobnej tarce do osobnego pojemnika.
Krok 4:
Dokładnie umyty, a następnie ugotowany do miękkości ryż ponownie opłucz, pozwól wodzie dobrze spłynąć i ułóż pierwszą warstwę naszej sałatki.
Krok 5:
Polej gotowanym dressingiem, aby utrzymać warstwę ryżu razem i uczynić ją mniej suchą.
Krok 6:
Otwórz puszkę, wyjmij wątrobę, rozgnieć widelcem i ułóż na ryżu. Nie układaj opatrunku na tej warstwie.
Krok 7:
Drobno posiekaj cebulę, zalej wrzącą wodą, aby usunąć nadmiar goryczy. Spuść schłodzoną wodę, dobrze wyciśnij cebulę. (Wziąłem czerwoną cebulę. Ponieważ ma delikatniejszy smak, nie musiał być zalewany wrzącą wodą, a wraz z nim warstwa w sałatce jest jaśniejsza). Połóż drobno posiekaną cebulę na warstwie wątroby. Na górze-trochę tankowania.
Krok 8:
Następnie ułóż białka, trochę sosu.
Krok 9:
Następna warstwa to drobno starty ser i trochę sosu.
Krok 10:
Ostatnia warstwa to starte żółtka.
Krok 11:
Udekoruj sałatkę według własnego uznania. To wszystko. Nasza sałatka warstwowa jest gotowa. Smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wątróbka dorsza w oleju - 613 kcal/100g