Sałatka z wątróbką z dorsza z serem i ryżem

niezwykła wersja od dawna znanej sałatki zachwyci fanów wątroby dorsza. Ta wersja sałatki może być podawana na świątecznym stole, najlepiej na dużym talerzu lub w przezroczystej misce, aby warstwy były widoczne. Sałatka jest bardzo delikatna. Ryż odciąga nadmiar tłuszczu z wątroby dorsza, ser nadaje potrawie oryginalny smak. Najważniejszą rzeczą przy przygotowywaniu tej sałatki jest skuteczne Zrównoważenie ilości dodatkowych produktów, takich jak ryż i ser, aby nie zatkać zwykłego smaku wątroby. Wiadomo, że wątroba dorsza jest niezwykle przydatnym produktem, jest również bogata w witaminy i pierwiastki śladowe oraz inne składniki tej sałatki, a majonez można przygotować w domu. Spróbuj tego dania i będzie gotować w kółko. Podawaj schłodzone.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 52 % 27 g
węglowodany 35 % 18 g
332 kcal
IG: 11 / 89 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wątróbką dorsza z serem i ryżem? Produkty, których potrzebujemy do przygotowania sałatki z wątróbką dorsza.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby sałatka była mniej tłusta, proponuję zastąpić tradycyjny majonez dressingiem, do którego bierzesz 1 część majonezu i 1 część niskotłuszczowej śmietany (10%) lub jogurtu bez cukru i dodatków (wziąłem własny jogurt). Drobno posiekaj koperek, Dodaj do dressingu, sól, pieprz i dobrze wymieszaj. Ogólnie rzecz biorąc, używaj sosu oszczędnie, w przeciwnym razie sałatka popłynie i będzie wyglądać nieporządnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka ugotować na twardo, obrać, oddzielić białka i drobno posiekać. Zetrzyj ser na drobnej tarce do osobnego pojemnika.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie umyty, a następnie ugotowany do miękkości ryż ponownie opłucz, pozwól wodzie dobrze spłynąć i ułóż pierwszą warstwę naszej sałatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Polej gotowanym dressingiem, aby utrzymać warstwę ryżu razem i uczynić ją mniej suchą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Otwórz puszkę, wyjmij wątrobę, rozgnieć widelcem i ułóż na ryżu. Nie układaj opatrunku na tej warstwie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj cebulę, zalej wrzącą wodą, aby usunąć nadmiar goryczy. Spuść schłodzoną wodę, dobrze wyciśnij cebulę. (Wziąłem czerwoną cebulę. Ponieważ ma delikatniejszy smak, nie musiał być zalewany wrzącą wodą, a wraz z nim warstwa w sałatce jest jaśniejsza). Połóż drobno posiekaną cebulę na warstwie wątroby. Na górze-trochę tankowania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie ułóż białka, trochę sosu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następna warstwa to drobno starty ser i trochę sosu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostatnia warstwa to starte żółtka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Udekoruj sałatkę według własnego uznania. To wszystko. Nasza sałatka warstwowa jest gotowa. Smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wątróbka dorsza w oleju - 613   kcal/100g

Podobne przepisy