skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę kozą w ogrodzie klasycznym z mięsem i frytkami? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą. Zamiast fileta z kurczaka możesz wziąć mięso z chudej wołowiny, wieprzowiny, indyka lub kiełbasy. Jakiej kapusty lepiej użyć? Przygotowuję tę sałatkę zwykle z młodą kapustą lub szpicem (ma delikatne, miękkie arkusze o lekko słodkawym smaku).
Krok 2:
Umyj buraki i gotuj do miękkości (większość przepisów oferuje tę opcję). Bardziej lubię sałatkę z surowymi burakami, użyłem jej w przepisie. Wybierz dla siebie, która opcja bardziej Ci odpowiada. Obierz marchewki, Usuń zewnętrzne twarde arkusze z kapusty, opłucz ogórek i wszystko inne.
Krok 3:
Umyj mięso pod bieżącą wodą, osusz papierowymi serwetkami. Pokrój mięso w cienkie paski.
Krok 4:
Usmaż kurczaka na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju roślinnego. Dodaj szczyptę soli i ulubione przyprawy. Mieszaj kawałki, aby się nie przypaliły. Smażyć do miękkości (około 20 do 25 minut).
Krok 5:
Zetrzyj marchewki na koreańskich sałatkach. Jeśli go nie masz, użyj zwykłej tarki z dużymi zębami.
Krok 6:
Zetrzyj buraki lub pokrój w cienkie paski.
Krok 7:
Zetrzyj również ogórek, a następnie lekko wyciśnij sok.
Krok 8:
Drobno posiekaj kapustę. Jeśli nie używasz młodego kachana, posiekaną kapustę lekko posolić i pamiętać rękami bez fanatyzmu.
Krok 9:
Pozostaje złożyć sałatkę. Na środku dużego płaskiego talerza ułóż smażone filety.
Krok 10:
Następnie ułóż warzywa w małych porcjach, na przemian.
Krok 11:
Na samym końcu dodaj frytki do sałatki. Zamiast frytek możesz wziąć frytki, bardzo dobrze łączy się ze wszystkimi składnikami sałatki.
Krok 12:
Udekoruj gotowe danie świeżymi ziołami i podawaj. Zaproponuj mu majonez (lepiej domowej roboty) lub dowolny ulubiony sos.
Krok 13:
Lubię sałatkę Kozią w ogrodzie warzywnym z aromatycznym dressingiem. Aby to zrobić, w głębokim pojemniku mieszam oliwę lub olej roślinny, szczyptę soli i cukru, czosnek przepuszczony przez prasę, dodaję mieloną paprykę i pachnące zioła. Wyciskam sok z połowy cytryny.
Krok 14:
Wszystko dokładnie mieszam, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą.
Krok 15:
Gotową sałatkę równomiernie polewam aromatycznym sosem i pamiętaj, aby w tym przypadku dodać czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie półpierścienie do warzyw i mięsa.
Krok 16:
Wydaje mi się, że ta wersja sałatki jest bardziej dietetyczna niż z majonezem. Na świątecznym stole Wrzuć sałatkę i zaoferuj gościom do wypróbowania, aż frytki zmiękną.
fantazjuj i dodaj do sałatki paprykę, najlepiej w różnych kolorach, użyj również kukurydzy w puszkach, zielonego groszku, rzodkiewki i innych.
aby przygotować sałatkę, możesz wziąć marchewkę po koreańsku, wtedy gotowe danie stanie się bogatsze i jaśniejsze. Sałatka kozła w ogrodzie jest dobra, ponieważ możesz dodać do niej dowolne warzywa. Danie jest niedrogie, a jednocześnie spektakularne. Do sałatki podaje się zwykle majonez lub sos według własnego gustu.
smacznego!
umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal / 100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal / 100g
- Frytki - 536 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g