Koza w ogrodzie sałatka klasyczna z mięsem i frytkami

z oryginalnym wzorem, świątecznym, pięknym i pysznym! Klasyczna sałatka z kozą w ogrodzie z mięsem i frytkami jest idealna do podania na każde wakacje. Produkty można dowolnie wymieniać, tworząc nowy kalejdoskop kolorów i smaku. Sałatka przyciąga uwagę swoją jasnością i zawsze najpierw odlatuje ze stołu!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 7 g
tłuszcze 30 % 7 g
węglowodany 39 % 9 g
142 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę kozą w ogrodzie klasycznym z mięsem i frytkami? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą. Zamiast fileta z kurczaka możesz wziąć mięso z chudej wołowiny, wieprzowiny, indyka lub kiełbasy. Jakiej kapusty lepiej użyć? Przygotowuję tę sałatkę zwykle z młodą kapustą lub szpicem (ma delikatne, miękkie arkusze o lekko słodkawym smaku).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj buraki i gotuj do miękkości (większość przepisów oferuje tę opcję). Bardziej lubię sałatkę z surowymi burakami, użyłem jej w przepisie. Wybierz dla siebie, która opcja bardziej Ci odpowiada. Obierz marchewki, Usuń zewnętrzne twarde arkusze z kapusty, opłucz ogórek i wszystko inne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj mięso pod bieżącą wodą, osusz papierowymi serwetkami. Pokrój mięso w cienkie paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usmaż kurczaka na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju roślinnego. Dodaj szczyptę soli i ulubione przyprawy. Mieszaj kawałki, aby się nie przypaliły. Smażyć do miękkości (około 20 do 25 minut).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj marchewki na koreańskich sałatkach. Jeśli go nie masz, użyj zwykłej tarki z dużymi zębami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj buraki lub pokrój w cienkie paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj również ogórek, a następnie lekko wyciśnij sok.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekaj kapustę. Jeśli nie używasz młodego kachana, posiekaną kapustę lekko posolić i pamiętać rękami bez fanatyzmu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozostaje złożyć sałatkę. Na środku dużego płaskiego talerza ułóż smażone filety.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie ułóż warzywa w małych porcjach, na przemian.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na samym końcu dodaj frytki do sałatki. Zamiast frytek możesz wziąć frytki, bardzo dobrze łączy się ze wszystkimi składnikami sałatki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Udekoruj gotowe danie świeżymi ziołami i podawaj. Zaproponuj mu majonez (lepiej domowej roboty) lub dowolny ulubiony sos.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Lubię sałatkę Kozią w ogrodzie warzywnym z aromatycznym dressingiem. Aby to zrobić, w głębokim pojemniku mieszam oliwę lub olej roślinny, szczyptę soli i cukru, czosnek przepuszczony przez prasę, dodaję mieloną paprykę i pachnące zioła. Wyciskam sok z połowy cytryny.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wszystko dokładnie mieszam, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotową sałatkę równomiernie polewam aromatycznym sosem i pamiętaj, aby w tym przypadku dodać czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie półpierścienie do warzyw i mięsa.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wydaje mi się, że ta wersja sałatki jest bardziej dietetyczna niż z majonezem. Na świątecznym stole Wrzuć sałatkę i zaoferuj gościom do wypróbowania, aż frytki zmiękną.

fantazjuj i dodaj do sałatki paprykę, najlepiej w różnych kolorach, użyj również kukurydzy w puszkach, zielonego groszku, rzodkiewki i innych.

aby przygotować sałatkę, możesz wziąć marchewkę po koreańsku, wtedy gotowe danie stanie się bogatsze i jaśniejsze. Sałatka kozła w ogrodzie jest dobra, ponieważ możesz dodać do niej dowolne warzywa. Danie jest niedrogie, a jednocześnie spektakularne. Do sałatki podaje się zwykle majonez lub sos według własnego gustu.


smacznego!

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal / 100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal / 100g
  • Frytki - 536   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy