skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować domową pastylkę ze śliwek, potrzebujemy: 1 kg śliwek i 100 g cukru.
Krok 2:
Śliwki dokładnie opłucz, przekrój na pół i usuń pestki
Krok 3:
Umieść śliwki na patelni.
Krok 4:
Przykryj patelnię pokrywką. Umieścić na średnim ogniu.
Krok 5:
Gotuj przez około 15 minut, aż wszystkie śliwki zmiękną i uwolnią sok. Jeśli śliwki są twarde, możesz wlać 2-3 łyżki do rondla.l Woda.
Krok 6:
Zmiel masę śliwkową za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładka. Musisz zmielić śliwki tak dokładnie, jak to możliwe, w gotowym puree nie powinno być kawałków skóry. Możesz przetrzeć puree przez sito.
Krok 7:
Wlej cukier do powstałego puree śliwkowego i dobrze wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Moje śliwki są słodkie, więc tyle cukru wystarczy. Jeśli śliwki są kwaśne, możesz dodać więcej cukru. Wróć patelnię do ognia i gotuj puree na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez kolejne 10-15 minut.
Krok 8:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Wlać puree śliwkowe na wierzch i wygładzić szpatułką, starając się równomiernie rozprowadzić masę na papierze. Grubość warstwy śliwki nie powinna być większa niż 7 mm, w przeciwnym razie pastylka wyschnie zbyt długo. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 100°C. Suszyć pastylkę przez około 4-6 godzin przy uchylonych drzwiach. Prawidłowo wysuszona pastylka sprężysta po naciśnięciu, ale pozostaje lekko lepka.
Krok 9:
Pastylkę prosto z papieru ostrożnie pokroić w paski.
Krok 10:
Usuń papier. Każdy pasek można przeciąć w poprzek i zwinąć w rolkę.
Krok 11:
Aby ułatwić przechowywanie, każdą rolkę można zawiązać pergaminem i zawiązać nitką. Przechowuj pastylkę w hermetycznie zamkniętym słoiku w ciemnym, suchym miejscu. Smacznego!
wcześniej w wioskach pastylkę suszono latem na słońcu. Udało jej się zestalić do pożądanej konsystencji w ciągu jednego dnia. Teraz, jeśli masz piekarnik W Domu, czas suszenia można skrócić do kilku godzin. I już tego samego dnia ciesz się naturalną śliwkową pastylką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g