skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotowujemy koguta i Kopyto. Dokładnie umyj oba pod zimną wodą, a następnie zeskrob nożem koguta, zeskrob Kopyto nożem. Pokrój koguta na duże kawałki, przenieś je do dużego rondla. Tam wysyłamy całe Kopyto. Zasadniczo nie można użyć kopyta, ponieważ w skórze koguta jest wystarczająco dużo substancji żelujących. Ale użycie kopyta pomoże uczynić galaretkę trochę bardziej użyteczną, w tym przypadku można usunąć tłustą skórę z koguta.
2. Obierz cebulę, usuwając tylko górną część łuski, spłucz Cebulki pod chłodną wodą i wyślij je do mięsa. Umyj marchewki, obierz, pokrój na duże kawałki i włóż do rondla z innymi składnikami. Wlej tam słodki groszek, dodaj lavrushkę. Następnie napełnij mięso czystą wodą, aby jego poziom był o 2-3 cm wyższy niż mięso.
3. Stawiamy patelnię na dużym ogniu, doprowadzamy jej zawartość prawie do wrzenia. Kiedy tak się stanie, zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką i już zagotuj. W ten sposób nie powstanie piana. Gotuj przyszłe galaretki z minimalnym ogrzewaniem przez 4 godziny.
4. Gdy minie określony czas, wlej sól i czarny pieprz do rondla, wymieszaj, spróbuj. W razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu. Następnie ponownie zamknij patelnię pokrywką i gotuj galaretkę przez kolejne 2 godziny na minimalnym ogniu.
5. Wyłącz ogień. Ustawiamy durszlak nad pojemnikiem o odpowiedniej wielkości, wkładamy do niego kawałki mięsa z patelni. Gdy wilgoć spłynie, a mięso trochę ostygnie, oddziel je od kości i rozerwij na włókna. Mięso układamy w pięknych naczyniach, w których galaretowate mięso stwardnieje. Napełniamy pojemniki dwie trzecie mięsa od ich wysokości.
6. Przefiltruj bulion przez sito i wlej do niego mięso, dodając bulion prawie do naczyń. Pozwól bulionowi całkowicie ostygnąć, a następnie włóż naczynia z galaretką do lodówki na co najmniej 6-8 godzin, a najlepiej przez całą noc.
podawaj galaretkę na stole z musztardą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g