galaretka z koguta

Co ugotować z koguta? Oczywiście ulubione galaretki wszystkich! Galaretka z koguta to pyszne danie godne świątecznej uczty. Przygotowanie jest dość proste, ale proces ten zajmuje dużo czasu. Ale wynik przekracza wszelkie oczekiwania. Aby galaretka dokładnie się udała i okazała się doskonała w smaku, ten przepis sugeruje dodanie kopyta wieprzowego do koguta. A przyprawy i warzywa sprawią, że danie będzie pachnące i apetyczne.
777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 7 g
tłuszcze 50 % 7 g
węglowodany 0 % 0 g
96 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 17 h

1. Przygotowujemy koguta i Kopyto. Dokładnie umyj oba pod zimną wodą, a następnie zeskrob nożem koguta, zeskrob Kopyto nożem. Pokrój koguta na duże kawałki, przenieś je do dużego rondla. Tam wysyłamy całe Kopyto. Zasadniczo nie można użyć kopyta, ponieważ w skórze koguta jest wystarczająco dużo substancji żelujących. Ale użycie kopyta pomoże uczynić galaretkę trochę bardziej użyteczną, w tym przypadku można usunąć tłustą skórę z koguta.

2. Obierz cebulę, usuwając tylko górną część łuski, spłucz Cebulki pod chłodną wodą i wyślij je do mięsa. Umyj marchewki, obierz, pokrój na duże kawałki i włóż do rondla z innymi składnikami. Wlej tam słodki groszek, dodaj lavrushkę. Następnie napełnij mięso czystą wodą, aby jego poziom był o 2-3 cm wyższy niż mięso.

3. Stawiamy patelnię na dużym ogniu, doprowadzamy jej zawartość prawie do wrzenia. Kiedy tak się stanie, zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką i już zagotuj. W ten sposób nie powstanie piana. Gotuj przyszłe galaretki z minimalnym ogrzewaniem przez 4 godziny.

4. Gdy minie określony czas, wlej sól i czarny pieprz do rondla, wymieszaj, spróbuj. W razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu. Następnie ponownie zamknij patelnię pokrywką i gotuj galaretkę przez kolejne 2 godziny na minimalnym ogniu.

5. Wyłącz ogień. Ustawiamy durszlak nad pojemnikiem o odpowiedniej wielkości, wkładamy do niego kawałki mięsa z patelni. Gdy wilgoć spłynie, a mięso trochę ostygnie, oddziel je od kości i rozerwij na włókna. Mięso układamy w pięknych naczyniach, w których galaretowate mięso stwardnieje. Napełniamy pojemniki dwie trzecie mięsa od ich wysokości.

6. Przefiltruj bulion przez sito i wlej do niego mięso, dodając bulion prawie do naczyń. Pozwól bulionowi całkowicie ostygnąć, a następnie włóż naczynia z galaretką do lodówki na co najmniej 6-8 godzin, a najlepiej przez całą noc.

podawaj galaretkę na stole z musztardą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy