skład / składniki
metoda gotowania
rzepa znana jest od czasów starożytnych ze swoich korzystnych właściwości. Ma dużo soli mineralnych, wapnia, witamin A, C, B itp.a rzepa jest łatwo przyswajalna przez organizm i jest zalecana do diety i żywności dla niemowląt.
dlatego postanowiłem zrobić puree z tego warzywa korzeniowego. Moje dzieci, nie wiedząc o tym, jedzą rzepę zamiast zwykłych tłuczonych ziemniaków. Najważniejsze jest pyszne gotowanie!
jak zrobić puree z rzepy? Najpierw dokładnie umyj rzepę, teraz musisz ją wyczyścić i pokroić w kostkę (średniej wielkości). Następnie wysyłamy warzywa korzeniowe do rondla z wodą i trochę soli (do smaku).
ile ugotować rzepę na puree? Wkładamy patelnię do ognia, a gdy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i gasimy na małym ogniu przez godzinę. Konieczne jest, aby rzepa gotowała się na parze i oddała całą gorycz.
Po tym, jak owoce rzepy stały się miękkie, możesz zacząć robić przecier. Aby to zrobić, spuść wodę, wyślij pozostałe składniki do rondla: masło i mleko. Zapomniałem powiedzieć, że mleko należy wcześniej zagotować, a dopiero potem dodać do rośliny okopowej. W ten sposób nada bogatszy kremowy smak naszym puree.
gdy wszystko będzie gotowe, weź popychacz i zmiel wszystkie składniki na gładką masę. Są ludzie, którzy nie lubią tłuczonych ziemniaków z grudkami (znam je osobiście) dla takich możesz wziąć blender i zmielić w nim produkty duszone, z tego nie ucierpi na tym smak gotowego dania.
Teraz, gdy wszystko jest gotowe, możesz podać nasze danie do stołu, dekorując zielenią gałęzi lub posiekaną zieloną cebulą dla kontrastu koloru i specjalnego smaku.
czasami dodaję szczyptę gałki muszkatołowej do puree (podczas mielenia masy), poprawia smak. Ale powiedziałbym-to dla amatora. Jeśli gotuję dzieci, to na początkowym etapie razem z rzepą wrzucam obrane marchewki do rondla w tempie: na jedną rzepę (średniej wielkości) biorę dwie marchewki (średniej wielkości). Marchewki nadadzą potrawie słodkawy, delikatny smak.
Puree z rzepy można wykorzystać jako dodatek do mięsa lub ryb. I możesz podawać jako niezależne danie. Na przykład doprawiając go łyżką kwaśnej śmietany. Ogólnie rzecz biorąc, możesz dużo eksperymentować ze składnikami. W końcu danie z tego staje się smaczniejsze i bogatsze!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Rzepa - 30 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g