przekąska z wątroby dorsza

bardzo smaczna przekąska na świąteczny stół i na dni powszednie! Wątroba dorsza to niedrogi produkt, z którego można przygotować wiele różnych potraw: sałatki, pasztety, pasty. Prosta przekąska z wątroby dorsza może działać jako pasta do kanapek śniadaniowych lub świątecznego dania.
Kasia1Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 76 % 31 g
węglowodany 12 % 5 g
307 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

Przygotuj składniki. Jajka kurze gotujemy na twardo w osolonej wodzie (sól nie pozwoli pęknąć skorupce podczas gotowania), gotujemy jajka przez około 12 minut, powinny być dobrze ugotowane, ale nie rozgotowane, aby żółtko nie nabrało brzydkiego niebieskiego odcienia. Spuść gorącą wodę z patelni z jajkami, zalej zimną wodą, aby jajka były łatwe do czyszczenia. Usuwamy skorupkę z jaj kurzych, przepuszczamy jajka przez krajalnicę do jajek lub pocieramy na drobnej tarce. Obierz cebulę z łuski i drobno posiekaj nożem, możesz użyć cebuli sałatkowej, ma słodki smak i praktycznie nie zawiera goryczy. Ale zwykła cebula nadaje się również do tego dania, można ją marynować w occie jabłkowym lub zalać wrzącą wodą. Aby to zrobić, zalej cebulę wrzącą wodą, a następnie wrzuć do durszlaka, pozwól płynowi spłynąć. Otwieramy słoik z wątróbką dorsza, ugniatamy go widelcem z olejem. Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce. W głębokiej misce wkładamy jaja kurze, wątrobę dorsza, cebulę. Sałatki z wątróbką dorsza często doprawia się majonezem, ale ponieważ te konserwy zawierają olej roślinny, lepiej nie dodawać dużo majonezu. Lub zamiast majonezu lepiej użyć musztardy, doskonale podkreśla smak składników przekąski. Wymieszaj składniki z dressingiem. Pasta jest gotowa, schładzamy ją w lodówce i podajemy do stołu z bochenkiem, białym chlebem lub galetami. Smacznego!
wątroba dorsza jest bardzo przydatnym produktem.Zawiera dużą ilość aminokwasów, tłuszczów omega-3 potrzebnych organizmowi ludzkiemu. Zawiera wiele witamin, takich jak witamina A, E, grupa B, witamina D, pierwiastki śladowe: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, miedź, sód. Ten produkt zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, maksymalnie wzmacnia układ odpornościowy, jest profilaktyką chorób nowotworowych. Ponadto wątroba dorsza utrzymuje dobry stan skóry, uruchamia jej odmłodzenie, poprawia wzrok, przywraca strukturę włosów, zębów, paznokci, skóry.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wątróbka dorsza w oleju - 613   kcal/100g

Podobne przepisy