skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wymieszaj mąkę pszenną, sól i łyżkę cukru, a następnie dodaj jaja kurze i mieszaj, aż będą gładkie. Do powstałej mieszanki dołączamy wanilinę, 2 łyżki stopionego masła i mleko. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 godziny. Cienkie naleśniki pieczemy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej masłem z obu stron. Przystępujemy do przygotowania karmelu. Podgrzej cukier, dodaj do niego skórkę i sok z pomarańczy, masło i połowę porcji koniaku i likieru. Powstałą mieszaninę gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie jednorodny karmel. Posmaruj każdy naleśnik karmelem, złóż na cztery i rozłóż na talerzu. Wlej resztki karmelu na wierzch. Resztę brandy mieszamy z likierem, podgrzewamy, a następnie podlewamy naleśniki, podpalamy je. Francuskie cienkie naleśniki są gotowe, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g