skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kanapki ze szprotami, jajkami i piklami? Przygotuj jedzenie. Weź chleb, który kochasz. Mam bagietkę pełnoziarnistą, dobrze sprawdzają się bochenek i żyto. Wygodniej jest używać chleba w plasterkach. Wybierz szproty wysokiej jakości, smaczne, od tego zależy smak przyszłego dania. Koperek (lub inne warzywa) umyć i osuszyć.
Krok 2:
Jajka ugotować na twardo. Ostudź i obierz je ze skorupy. Zetrzyj jajka na grubej tarce. Złóż je do miski. Aby uzyskać większą ostrość, możesz dodać trochę czosnku do jajek.
Krok 3:
Dodaj sól i pieprz. Pamiętaj, że jajka zostaną zmieszane z majonezem, który zawiera już sól, nie przesadzaj. Dodaj majonez. Dobrze wymieszaj jajka z majonezem.
Krok 4:
Weź pikle. Ich liczba będzie zależeć od wielkości — Potrzebujesz więcej korniszonów. Pokrój ogórki. Duże na cienkie pierścienie, małe wzdłuż na połówki.
Krok 5:
Rozłóż masę jajeczną na chlebie. Możesz najpierw usmażyć go trochę na suchej patelni.
Krok 6:
Szproty wyjmij ze słoika i połóż na ręczniku papierowym — wchłonie nadmiar oleju.
Krok 7:
Rozłóż szprotki na kawałkach chleba z pastą do smarowania. Jeśli kawałki są duże, a ryby małe, włóż dwie rzeczy. Obok szprotów ułóż kawałki ogórka.
Krok 8:
Udekoruj kanapki gałązkami kopru włoskiego. Podawaj do stołu. Smacznego!
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Szproty - 363 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g