klasyczny Olivier z wołowiną i ogórkami

najbardziej noworoczna sałatka na wakacje-Przygotuj i oceń! Oczywiście każdy ma swój własny przepis na Oliviera. Dotyczy to zarówno produktów, jak i proporcji. Dziś proponuję zrobić klasycznego Oliviera z mięsem. Wydaje mi się, że wołowina w składzie sprawia, że ta opcja jest jedną z najsmaczniejszych!
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 7 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 33 % 7 g
120 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Gotuj wołowinę. Zajmie to średnio 1 godzinę.

2. Dobrze umyj i ugotuj ziemniaki i marchewki.

2. W osobnym rondlu ugotuj jajka.

3. Obierz gotowane warzywa, Usuń skorupkę z jajek.

4. Pokrój wołowinę na małe kawałki.

5. Pokrój ziemniaki, marchewki i jajka na kawałki średniej wielkości. Staraj się, aby były mniej więcej takie same.

6. Drobno posiekaj cebulę, zalej wrzącą wodą i osusz. Jest to konieczne, aby cebula nie była gorzka.

7. Pokrój ogórki.

8. Wymieszaj wszystkie posiekane składniki, połóż na nich groszek.

9. Dodaj sól.

10. Dopraw majonezem.

Olivier jest gotowy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy