klasyczny Olivier z mięsem wołowym i ogórkami
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Gotuj wołowinę. Zajmie to średnio 1 godzinę.
2. Dobrze umyj i ugotuj ziemniaki i marchewki.
2. W osobnym rondlu ugotuj jajka.
3. Obierz gotowane warzywa, Usuń skorupkę z jajek.
4. Pokrój wołowinę na małe kawałki.
5. Pokrój ziemniaki, marchewki i jajka na kawałki średniej wielkości. Staraj się, aby były mniej więcej takie same.
6. Drobno posiekaj cebulę, zalej wrzącą wodą i osusz. Jest to konieczne, aby cebula nie była gorzka.
7. Pokrój ogórki.
8. Wymieszaj wszystkie posiekane składniki, połóż na nich groszek.
9. Dodaj sól.
10. Dopraw majonezem.
Olivier jest gotowy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g