skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty dla chalop. Nowym składnikiem, który odróżnia chalop od naszej okroshki, jest katyk. Jest to mleko fermentowane o wysokiej zawartości tłuszczu. Dlatego katyk smakuje trochę jak kefir lub jogurt, ale jest tak tłusty, że jest w nim łyżka. Dlatego katyk należy rozcieńczyć.
Krok 2:
Katyk rozcieńczyć wodą i wymieszać, starając się rozbić wszystkie grudki. Rozcieńczyłem katyk wodą w stosunku 1: 1. Ta mieszanina jest uzyskiwana jako półpłynna, jak kefir o zawartości tłuszczu 2,5%, ale można ją jeszcze bardziej rozcieńczyć.
Krok 3:
Umyj, osusz i obierz ogórek. Pokrój miąższ w małe paski. Jeśli skórka ogórków jest delikatna i cienka, nie możesz jej odciąć.
Krok 4:
Rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić w małe paski. Jeśli rzodkiewka jest ostra, lepiej ją najpierw posolić i pozostawić na 10 minut, a następnie spłukać czystą wodą.
Krok 5:
Wszystkie warzywa dokładnie spłucz i strząśnij z wody. Następnie drobno posiekaj warzywa.
Krok 6:
Włóż posiekane warzywa do małego rondla. Obierz czosnek, przepuść przez prasę i dodaj do garnka do ziół.
Krok 7:
Zetrzyj wszystko tłuczkiem, aby liście wypuściły sok.
Krok 8:
Na patelni z ziołami dodaj ogórki i rzodkiewki.
Krok 9:
Wypełnij wszystko rozwiedzionym katykiem. Wlej sok z cytryny. Wszystko posolić i wymieszać.
Krok 10:
Pozwól chalopowi parzyć przez 5-7 minut, aby sól się rozpuściła. Możesz natychmiast podać chalop na stole lub pozwolić mu ostygnąć przez 20-30 minut w lodówce. Smacznego!
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
jeśli nie masz możliwości zakupu katyku, możesz go zastąpić kefirem lub jogurtem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g