skład / składniki
metoda gotowania
dokładnie sprawdź Grzyby, usuwając resztki lasu (gałązki, ziemię), usuń uszkodzone i nieodpowiednie obszary. Do konserwacji najlepiej wybrać grzyby o tej samej wielkości.
umieść wybrane grzyby w misce z zimną wodą i dobrze spłucz z piasku i brudu. Spuść wodę i powtórz procedurę. Następnie ponownie spuść wodę i wrzuć grzyby do durszlaka, aby szkło woda.
wlej czystą wodę do rondla, włóż do niego umyte grzyby i zagotuj. Gotuj grzyby przez około 15 minut na średnim ogniu, a następnie przecedź przez sito, spuszczając wodę.
przygotuj marynatę dla imbiru. Aby to zrobić, wlej czystą wodę do rondla, dodaj sól, cukier, włóż ziele angielskie, goździki i liść laurowy. Doprowadź marynatę do wrzenia i gotuj, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą i pojawi się charakterystyczny pikantny smak przypraw. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj ocet i olej słonecznikowy do marynaty. Dobrze wymieszaj.
przygotuj słoiki do konserwacji - dobrze je umyj, poparz wrzącą wodą lub wysterylizuj w piekarniku. Pokrywy również gotować.
czosnek obrać, umyć i pokroić na średnie kawałki wzdłuż goździków (lekko drobno).
w czystych, wysterylizowanych słoikach ułóż ugotowane grzyby w gęstej warstwie zmieszanej z posiekanymi kawałkami czosnku.
wlać marynatę do słoików z ułożonymi grzybami i szczelnie zwinąć czystymi pokrywkami.
umieść słoiki do góry nogami na twardej powierzchni i pozostaw na widoku, aż całkowicie ostygną. Następnie możesz przenieść słoiki z grzybami do piwnicy lub ciemnego chłodnego miejsca do dalszego przechowywania.
marynowane grzyby najlepiej podawać z posiekaną cebulą doprawioną aromatycznym olejem roślinnym. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Rydzyki świeże - 17 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g