marynowane ryżyki z czosnkiem

przepyszne chrupiące grzyby o pikantnym smaku! Marynowane grzyby z czosnkiem to najlepsza przekąska na świątecznym stole i nie tylko. Mogą stać się głównym składnikiem niektórych sałatek. Lub można je podawać na obiad z gotowanymi ziemniakami i smażonym mięsem lub rybą.
KalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 50 % 4 g
węglowodany 38 % 3 g
47 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

dokładnie sprawdź Grzyby, usuwając resztki lasu (gałązki, ziemię), usuń uszkodzone i nieodpowiednie obszary. Do konserwacji najlepiej wybrać grzyby o tej samej wielkości.

umieść wybrane grzyby w misce z zimną wodą i dobrze spłucz z piasku i brudu. Spuść wodę i powtórz procedurę. Następnie ponownie spuść wodę i wrzuć grzyby do durszlaka, aby szkło woda.

wlej czystą wodę do rondla, włóż do niego umyte grzyby i zagotuj. Gotuj grzyby przez około 15 minut na średnim ogniu, a następnie przecedź przez sito, spuszczając wodę.

przygotuj marynatę dla imbiru. Aby to zrobić, wlej czystą wodę do rondla, dodaj sól, cukier, włóż ziele angielskie, goździki i liść laurowy. Doprowadź marynatę do wrzenia i gotuj, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą i pojawi się charakterystyczny pikantny smak przypraw. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj ocet i olej słonecznikowy do marynaty. Dobrze wymieszaj.

przygotuj słoiki do konserwacji - dobrze je umyj, poparz wrzącą wodą lub wysterylizuj w piekarniku. Pokrywy również gotować.

czosnek obrać, umyć i pokroić na średnie kawałki wzdłuż goździków (lekko drobno).

w czystych, wysterylizowanych słoikach ułóż ugotowane grzyby w gęstej warstwie zmieszanej z posiekanymi kawałkami czosnku.

wlać marynatę do słoików z ułożonymi grzybami i szczelnie zwinąć czystymi pokrywkami.

umieść słoiki do góry nogami na twardej powierzchni i pozostaw na widoku, aż całkowicie ostygną. Następnie możesz przenieść słoiki z grzybami do piwnicy lub ciemnego chłodnego miejsca do dalszego przechowywania.

marynowane grzyby najlepiej podawać z posiekaną cebulą doprawioną aromatycznym olejem roślinnym. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Rydzyki świeże - 17   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy