Klasyczna zapiekanka wolnowarowa

ulubione danie można przygotować nie tylko w piekarniku. Spróbuj! Klasyczna zapiekanka w powolnej kuchence okazuje się nie mniej smaczna niż w piekarniku. Jedynym minusem (a dla kogoś będzie to plus) jest to, że nie będzie można uzyskać apetycznej rumianej skórki. Zapiekanka powinna być podawana na gorąco, uzupełniona ulubionym sosem, świeżymi ziołami lub pokrojonymi kawałkami warzyw - zarówno świeżych, jak i pieczonych.
TatkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 8 g
tłuszcze 41 % 12 g
węglowodany 31 % 9 g
178 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Dokładnie umyj ziemniaki, obierz je. Pokrój bulwy na kilka części, włóż kawałki do średniej wielkości rondla i napełnij wodą, całkowicie pokrywając ziemniaki. Dodaj trochę soli. Gotuj ziemniaki do miękkości, po czym spuść bulion, pozostawiając trochę w rondlu.

2. Włóż masło do rondla z ziemniakami, wlej ciepłą śmietanę(ale nie gorącą). Ugniatamy wszystko za pomocą młynka do ziemniaków. Dodaj białka, szybko mieszaj.

3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej do niej olej roślinny. Obierz cebulę z łuski, a następnie pokrój ją w małe kostki. Posiekaną cebulę wkładamy do dobrze rozgrzanego oleju, smażymy na lekko rumiany kolor, ciągle mieszając.

4. Włóż mięso mielone na patelnię do cebuli i ugotuj je również na złoty kolor. W procesie solimy i posypujemy wszystko czarnym pieprzem. Będzie bardziej aromatyczny, jeśli zmielisz ziarna pieprzu za pomocą młynka.

5. Posmaruj miskę multicookera kawałkiem masła, a następnie uformuj dolną warstwę. Aby to zrobić, rozłóż jedną trzecią tłuczonych ziemniaków, wyrównaj. Następnie jest warstwa mięsa mielonego-rozłóż połowę. Ponownie ziemniaki - połóż drugą trzecią, wyrównaj. Rozłóż pozostałe mięso mielone, równomiernie rozprowadzając ziemniaki na poprzedniej warstwie. Na wierzch kładziemy resztki tłuczonych ziemniaków, wyrównujemy.

6. Zainstaluj miskę z powrotem w multicookerze, zamknij pokrywkę. Włącz tryb "Pieczenie", czas - pół godziny. Kiedy minie odpowiedni czas, uwalniamy parę i zostawiamy zapiekankę w multicookerze na kolejne 10-15 minut. Po zapiekance można wyjąć i podać, pokroić na porcje.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy