skład / składniki
metoda gotowania
1. Dokładnie umyj ziemniaki, obierz je. Pokrój bulwy na kilka części, włóż kawałki do średniej wielkości rondla i napełnij wodą, całkowicie pokrywając ziemniaki. Dodaj trochę soli. Gotuj ziemniaki do miękkości, po czym spuść bulion, pozostawiając trochę w rondlu.
2. Włóż masło do rondla z ziemniakami, wlej ciepłą śmietanę(ale nie gorącą). Ugniatamy wszystko za pomocą młynka do ziemniaków. Dodaj białka, szybko mieszaj.
3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej do niej olej roślinny. Obierz cebulę z łuski, a następnie pokrój ją w małe kostki. Posiekaną cebulę wkładamy do dobrze rozgrzanego oleju, smażymy na lekko rumiany kolor, ciągle mieszając.
4. Włóż mięso mielone na patelnię do cebuli i ugotuj je również na złoty kolor. W procesie solimy i posypujemy wszystko czarnym pieprzem. Będzie bardziej aromatyczny, jeśli zmielisz ziarna pieprzu za pomocą młynka.
5. Posmaruj miskę multicookera kawałkiem masła, a następnie uformuj dolną warstwę. Aby to zrobić, rozłóż jedną trzecią tłuczonych ziemniaków, wyrównaj. Następnie jest warstwa mięsa mielonego-rozłóż połowę. Ponownie ziemniaki - połóż drugą trzecią, wyrównaj. Rozłóż pozostałe mięso mielone, równomiernie rozprowadzając ziemniaki na poprzedniej warstwie. Na wierzch kładziemy resztki tłuczonych ziemniaków, wyrównujemy.
6. Zainstaluj miskę z powrotem w multicookerze, zamknij pokrywkę. Włącz tryb "Pieczenie", czas - pół godziny. Kiedy minie odpowiedni czas, uwalniamy parę i zostawiamy zapiekankę w multicookerze na kolejne 10-15 minut. Po zapiekance można wyjąć i podać, pokroić na porcje.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g