sos serowy na mleku z cebulą
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej 300 ml mleka do kadzi. Pokrój małą cebulę arbitralnie i włóż do mleka. Tam wysyłamy liść laurowy.
Krok 2:
Umieść kadzi na kuchence, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i pozostawić na 20 minut.
Krok 3:
Po 20 minutach odcedź mleko.
Krok 4:
Zetrzyj 100 g sera typu Emmental i 20 g parmezanu na drobnej tarce.
Krok 5:
Na patelni rozpuść 15 g masła, wlej 1 łyżkę mąki i smaż na złoty kolor.
Krok 6:
Dodaj mleko cebulowe...
Krok 7:
...i gotuj, aż zgęstnieje, ciągle mieszając.
Krok 8:
Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszać.
Krok 9:
Dodaj starty ser...
Krok 10:
...i gotuj, aż będzie gładka. Smacznego i nie bój się eksperymentować!
smacznego i nie bój się eksperymentować!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g