skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zama to Mołdawska zupa Narodowa. Jest po prostu niesamowicie pyszny!!! Najważniejszym składnikiem tej zupy jest kwaśny otrębowy kwas chlebowy. Niestety w Rosji nie jest sprzedawany, ale w Internecie jest wiele przepisów na jego przygotowanie. Krewni z Kiszyniowa wysyłają mi takie suche w saszetkach. Możesz zastąpić kwasem cytrynowym, ale nie mogę powiedzieć dokładnie proporcji, spróbuj 0,5 łyżki.łyżki na patelnię. Nie wystarczy dodać trochę więcej do swojego gustu.
Krok 2:
Umyj kurczaka, pokrój i gotuj. Zdejmuję skórę z kurczaka. Zróbmy makaron. W misce ubij tylko białko 1 jajka. Posolić. Możesz zrobić całe jajko, ale wtedy okazuje się dużo makaronu. Ale można go zostawić na jeszcze 1 zupę. Zagnieść twarde ciasto. W żadnym wypadku nie dodawaj wody!!! Tylko na jajku!!! Zostaw to na odpoczynek.
Krok 3:
Sprawdź kurczaka na patelni. Usuń piankę, zmniejsz ogień, aby bulion był przezroczysty i dodaj 1 liść laurowy i 7-10 groszku czarnego pieprzu. Możesz zmielić pieprz w moździerzu, możesz rzucić go w całości.
Krok 4:
Pokrój wszystkie warzywa w paski. Im cieńsze kroisz, tym piękniejsza będzie zupa. Grubość cięcia w żaden sposób nie wpływa na smak!))) Pomidory, przed pokrojeniem, zalej wrzątkiem i zdejmij skórkę, ale jeśli cię to nie & quot; zawstydza & quot; możesz tego nie robić.
Krok 5:
Gdy mięso jest całkowicie ugotowane, wrzuć cebulę, marchewkę i korzeń selera do garnka, wszystko w tym samym czasie. Podczas gotowania zróbmy makaron.
Krok 6:
Rozwałkuj ciasto cienko, o grubości 1 mm. Wytnij wstążki o szerokości 4-5 cm i pokrój w cienki makaron.
Krok 7:
Rozłóż makaron na stole i pozostaw na 10 minut, aby lekko wyschł.
Krok 8:
Podczas robienia makaronu warzywa gotowały się. Dodaj paprykę i pomidory. Nie wyrzucam łodyg z zieleni, ale drobno kroję i dodaję do zupy na tym etapie.
Krok 9:
Zbierz makaron na sito lub durszlak i dobrze wstrząśnij, aby usunąć nadmiar mąki.
Krok 10:
Umieść garnek z makaronem na ogniu. Sól wodę i jak się zagotuje, wrzuć makaron. Gdy puści pianę, wyłącz ją i pozwól jej leżeć w tej wodzie przez 7-10 minut. Wrzuć do durszlaka i spłucz pod zimną wodą.
Krok 11:
Dodaj ugotowany makaron, zioła i kwaśny kwas 1 łyżka.łyżka. Zupa będzie trochę mętna, nie martw się, to jest zamierzone.))) Jeśli jest mało płynu, dodaj przegotowaną gorącą wodę. Sól i gotuj przez 5-7 minut.
Krok 12:
Smacznego!
możesz gotować bez makaronu, tylko z warzywami, ale w żadnym wypadku nie dodawaj ziemniaków!!!
możesz dodać śmietanę, a jeśli masz kaca, zjedz gorącą zamę z pikantną marynowaną papryką.
Mołdawianie mają taką tradycję, następnego dnia, po uczcie, właściciel zaprasza wszystkich, którzy chodzili z nim na uroczystość - na zamę, tj.)))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Korzeń selera - 32 kcal/100g