skład / składniki
metoda gotowania
najpierw zrób test:
1. Przesiej mąkę do pojemnika łatwego do wyrabiania ciasta.
2. Po wykonaniu wgłębienia na środku zjeżdżalni wlej ciepłą wodę do mąki.
3. Ubij jajko kurze w osobnej misce, a także dodaj do miski z mąką.
4. Dodaj sól i zagnieść ciasto.
ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, ale zbyt ciasne jest również niepożądane, więc nie przesadzaj z dodatkową mąką. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i pozostaw na 30 minut.
gotowanie nadzienia:
1. Pokrój mięso na bardzo małe kawałki. Nie polecam samodzielnego brania gotowego mięsa mielonego lub mielenia filetów w maszynce do mięsa. Poświęć więcej czasu na przygotowanie, zapewniając potrawie soczyste nadzienie.
2. Polej pokrojone mięso bulionem. Pokrój również bardzo drobno cebulę.
3. Dodaj przyprawy, sól i posiekaną cebulę do mięsa. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby uzyskać jednorodną mieszankę.
przejdź do tworzenia samych chinkali:
1. Rozwałkuj cienką elastyczną warstwę ciasta i za pomocą okrągłego kształtu o średnicy około 10 cm (spodki/specjalne. kształty) Wytnij na nim kółka.
2. Ostrożnie nałóż równą ilość nadzienia na każde koło.
3. Zbierz krawędzie kółek w kształt torebki, nakładając jedną fałdę na drugą. Pamiętaj, aby zabezpieczyć górną część "torby", przekręcając ją w rurkę.
ostatni etap jest najłatwiejszy, ponieważ gotowanie chinkali w powolnej kuchence jest szybsze niż na kuchence:
1. Wlej wodę do miski multicookera i zagotuj, wybierając program"Gotowanie"
2. Gdy woda zacznie się gotować, ostrożnie włóż chinkali do miski.
3. Gdy chinkali będą gotowe, zaczną wypływać na powierzchnię.
4. Wyjmij produkty z wody i pozwól im nieco ostygnąć, a następnie podawaj.
polej gotowe danie roztopionym masłem. Ciesz się prawdziwym gruzińskim daniem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g