pilaw po namangańsku

ten przepis przybył tutaj z Tashbulak (Namangan obl). Moi przyjaciele i krewni uważają, że pilaw zawsze mi się udaje! Spróbuj I ty.
LavernaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 20 % 9 g
węglowodany 67 % 31 g
223 kcal
IG: 16 / 84 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. W kotle stopić tłuszcz z ogona do stanu tłuszczu.
2. Mięso pokroić w drobną kostkę. W przypadku pilawu najlepiej nadaje się szyja jagnięca.
3. W rozgrzanym tłuszczu smażyć kostki mięsa na złoty kolor.
4. Pokrój cebulę w pierścienie.
5. Połóż cebulę na mięsie i smaż, aż lekko się zrumieni.
6. Pokrój marchewki w paski.
7. Ułóż równomiernie marchewki na cebuli.
8. Umyj czosnek i połóż go na marchewce
9. Napełnij zawartość kotła wodą do poziomu jego zawartości.
10. Gdy się zagotuje, dopraw solą i przyprawami i gotuj na wolnym ogniu, aż marchewki będą miękkie.
11. Opłucz ryż. Ryż należy przyjmować odmiany devzira (najlepiej jego podgatunek - Laser (najczęściej nazywany "Łazarzem"- jest to najlepsza odmiana ryżu dla pilawu. Nadal dobra odmiana "chungara" - ale ta odmiana jest lepsza dla tych, którzy lubią słodki smak pilawu. W moim przepisie suszone morele w połączeniu z czosnkiem już dają szczególną słodycz, więc w tym przepisie wkładam "Laser".
12. Ryż włożyć do kotła równą warstwą i zalać wodą tak, aby wystawała ponad poziom ryżu o 2 cm.
13. Konieczne jest osiągnięcie silnego wrzenia.
14. Po odparowaniu wilgoci ostrożnie przełóż warstwę ryżu łyżką cedzakową, nie mieszając z marchewką.
15. Połóż suszone morele umyte i pokrojone na kawałki na ryżu.
16. Gdy ryż puchnie, zmniejsz ogień i przykryj przez 10-15 minut.
17. Ponownie oderwij warstwę ryżu.
18. Wyłączyć gaz.
19. Przykryj pokrywką i ręcznikiem i doprowadź do pełnej gotowości na własnej parze przez kolejne 10-15 minut.
20. Pilaw bez mieszania połóż na talerzu ze zjeżdżalnią.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Berberys - 29   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Gruby brzuch - 897   kcal/100g

Podobne przepisy