skład / składniki
metoda gotowania
1. W kotle stopić tłuszcz z ogona do stanu tłuszczu.
2. Mięso pokroić w drobną kostkę. W przypadku pilawu najlepiej nadaje się szyja jagnięca.
3. W rozgrzanym tłuszczu smażyć kostki mięsa na złoty kolor.
4. Pokrój cebulę w pierścienie.
5. Połóż cebulę na mięsie i smaż, aż lekko się zrumieni.
6. Pokrój marchewki w paski.
7. Ułóż równomiernie marchewki na cebuli.
8. Umyj czosnek i połóż go na marchewce
9. Napełnij zawartość kotła wodą do poziomu jego zawartości.
10. Gdy się zagotuje, dopraw solą i przyprawami i gotuj na wolnym ogniu, aż marchewki będą miękkie.
11. Opłucz ryż. Ryż należy przyjmować odmiany devzira (najlepiej jego podgatunek - Laser (najczęściej nazywany "Łazarzem"- jest to najlepsza odmiana ryżu dla pilawu. Nadal dobra odmiana "chungara" - ale ta odmiana jest lepsza dla tych, którzy lubią słodki smak pilawu. W moim przepisie suszone morele w połączeniu z czosnkiem już dają szczególną słodycz, więc w tym przepisie wkładam "Laser".
12. Ryż włożyć do kotła równą warstwą i zalać wodą tak, aby wystawała ponad poziom ryżu o 2 cm.
13. Konieczne jest osiągnięcie silnego wrzenia.
14. Po odparowaniu wilgoci ostrożnie przełóż warstwę ryżu łyżką cedzakową, nie mieszając z marchewką.
15. Połóż suszone morele umyte i pokrojone na kawałki na ryżu.
16. Gdy ryż puchnie, zmniejsz ogień i przykryj przez 10-15 minut.
17. Ponownie oderwij warstwę ryżu.
18. Wyłączyć gaz.
19. Przykryj pokrywką i ręcznikiem i doprowadź do pełnej gotowości na własnej parze przez kolejne 10-15 minut.
20. Pilaw bez mieszania połóż na talerzu ze zjeżdżalnią.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Berberys - 29 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Gruby brzuch - 897 kcal/100g