skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ugotuj składniki sałatki (ziemniaki, marchewkę i jajka), ostudź i obierz. Zagotuj wołowinę. Pozostawiając ogórek, kawałek mięsa i żółtka do dekoracji, pokrój ziemniaki, marchewkę, białka jaj i mięso w kostkę. Dopraw sałatkę majonezem, w razie potrzeby dodaj sól i wymieszaj.
Krok 2:
Ułóż sałatkę na talerzu, kształtując sylwetkę koguta.
Krok 3:
Drobno posiekaj żółtka.
Krok 4:
Posyp sałatkę żółtkami i lekko wygładź powierzchnię rękami lub łyżką.
Krok 5:
Z pieprzu Wytnij grzebień i kolczyki. Wygodne nożyczkami.
Krok 6:
Dołącz szczegóły do sałatki. Jeśli się nie trzyma-pomóż sobie z majonezem.
Krok 7:
Dziób to kawałek wołowiny, oko to pierścień oliwki.
Krok 8:
Łapy są również wykonane z mięsa. Do ogona użyj zielonej cebuli, cienko pokrojonej papryki i plasterków mięsa.
Krok 9:
Ostatnie akcenty-skrzydło z plasterka wołowiny, oliwki na kołnierzu i trawa-ściółka z pietruszki, aby kogut dobrze żył i delikatnie spał w Nowym Roku.
miłego! Szczęśliwego Nowego Roku!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g