Krówka z mąki grochowej
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
przesiej mąkę przez sito. W rondelku z grubym dnem roztop masło i dodaj mąkę. Mieszaj i smaż przez 15 minut, aż będzie jasnobrązowy. W osobnym rondlu podgrzej mleko z cukrem. Gotuj syrop. Kiedy zacznie się rozciągać, jest gotowy. Dodaj orzechy i mak. Wymieszaj i wlej syrop do mąki. Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Wyjmij z pieca i połóż na talerzu. Spłaszcz do grubości 2 cm, pokrój w kwadraty. Po całkowitym stwardnieniu dekorujemy makiem i migdałami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Nerkowce - 561 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Mąka Grochowa - 298 kcal/100g