matsun
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Wlej mleko.
Krok 3:
Zagotuj.
Krok 4:
Schłodzić do 40 S
Krok 5:
Doprawić śmietaną.
Krok 6:
Wymieszaj.
Krok 7:
Przygotuj słoik.
Krok 8:
Wlać do słoika.
Krok 9:
Owinąć kocem.
Krok 10:
Pozostaw na 12h.
Krok 11:
Matsun jest gotowy.
Krok 12:
Możesz dodać czosnek...
Krok 13:
;-)
Krok 14:
... do sosu do makaronu.
często gotuję produkt mleczno-kwaśny matsun, aby doprawić różnorodne sałatki. Po pierwsze, matsun jest całkowicie naturalnym produktem i nie boi się go podawać dzieciom, a po drugie, jest odpowiedni dla osób, które siedzą na diecie i nie mogą sobie pozwolić na tłuste jedzenie. Teraz opowiem ci szczegółowo o tym przepisie kulinarnym. Zaczynamy więc przygotowywać sos matsun, wlewając mleko do małego rondla i doprowadzając do wrzenia. Następnie schładzamy do około 40 stopni. Następnie dodaj kwaśną niskotłuszczową śmietanę do przygotowanego mleka, dokładnie wymieszaj powstałą masę, wlej ją do czystego słoika i przykryj pokrywką. Teraz owijamy ten słoik kocem i umieszczamy go w ciemnym, chłodnym miejscu. Matsun będzie gotowy po około 12 godzinach. Kiedy minie pół dnia, wyjmujemy słoik z gotowym matsunem z naszego chłodnego miejsca, uwalniamy go z koca, odkorkujemy słoik i wlewamy do sosu lub natychmiast napełniamy gotową sałatkę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g