matsun

Ten łatwy sos jest po prostu idealny do wszystkich ulubionych potraw.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 36 % 5 g
91 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Schłodzić do 40 S

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Doprawić śmietaną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj słoik.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlać do słoika.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Owinąć kocem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pozostaw na 12h.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Matsun jest gotowy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Możesz dodać czosnek...

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    ;-)

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    ... do sosu do makaronu.

często gotuję produkt mleczno-kwaśny matsun, aby doprawić różnorodne sałatki. Po pierwsze, matsun jest całkowicie naturalnym produktem i nie boi się go podawać dzieciom, a po drugie, jest odpowiedni dla osób, które siedzą na diecie i nie mogą sobie pozwolić na tłuste jedzenie. Teraz opowiem ci szczegółowo o tym przepisie kulinarnym. Zaczynamy więc przygotowywać sos matsun, wlewając mleko do małego rondla i doprowadzając do wrzenia. Następnie schładzamy do około 40 stopni. Następnie dodaj kwaśną niskotłuszczową śmietanę do przygotowanego mleka, dokładnie wymieszaj powstałą masę, wlej ją do czystego słoika i przykryj pokrywką. Teraz owijamy ten słoik kocem i umieszczamy go w ciemnym, chłodnym miejscu. Matsun będzie gotowy po około 12 godzinach. Kiedy minie pół dnia, wyjmujemy słoik z gotowym matsunem z naszego chłodnego miejsca, uwalniamy go z koca, odkorkujemy słoik i wlewamy do sosu lub natychmiast napełniamy gotową sałatkę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g

Podobne przepisy