skład / składniki
metoda gotowania
za romantyczną nazwą "consomme" kryje się najzwyklejsze jedzenie - rosół z kurczaka. Prawda nie jest całkiem zwyczajna, ale podwójny klarowany bulion. Oto sztuczka. A przepis na consomme jest bardziej pracochłonny niż zwykły bulion z kurczaka.
oddziel około 300 gramów miąższu od całkowitej ilości mięsa z kurczaka. I resztę mięsa gotujemy zwykły bulion. Korzenie selera, pietruszki i marchwi bardzo cienko kroimy i smażymy w oleju roślinnym na złoty kolor. Jak tylko usunęliśmy pianę z bulionu, natychmiast wrzuciliśmy tam smażone korzenie i marchewki., a także cebulę w całości i dobrze umytą, związaną w pęczek zieleninę. Gotuj bulion na małym ogniu, nie dopuszczając do dużego wrzenia i nie zamykając garnka pokrywką. Pozostałe mięso przekręcamy w mięso mielone zmieszane z ubitymi białkami. Po ugotowaniu mięsa w zupie zanurzamy mięso mielone w bulionie. Jak tylko zupa zostanie ugotowana, przefiltruj ją przez cztery warstwy gazy. Ponownie zagotuj i pozostaw trochę w łaźni parowej.
Robienie profiteroli. Zagnieść ciasto i zwinąć w małe kulki. A następnie pieczemy w piekarniku na złoty kolor.
serwujemy consomme w filiżankach. Dodaj profiteroles do bulionu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g