kurczak consomme

klasyczny francuski bulion z kurczaka o cudownie delikatnym smaku!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 11 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 17 % 5 g
178 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

za romantyczną nazwą "consomme" kryje się najzwyklejsze jedzenie - rosół z kurczaka. Prawda nie jest całkiem zwyczajna, ale podwójny klarowany bulion. Oto sztuczka. A przepis na consomme jest bardziej pracochłonny niż zwykły bulion z kurczaka.
oddziel około 300 gramów miąższu od całkowitej ilości mięsa z kurczaka. I resztę mięsa gotujemy zwykły bulion. Korzenie selera, pietruszki i marchwi bardzo cienko kroimy i smażymy w oleju roślinnym na złoty kolor. Jak tylko usunęliśmy pianę z bulionu, natychmiast wrzuciliśmy tam smażone korzenie i marchewki., a także cebulę w całości i dobrze umytą, związaną w pęczek zieleninę. Gotuj bulion na małym ogniu, nie dopuszczając do dużego wrzenia i nie zamykając garnka pokrywką. Pozostałe mięso przekręcamy w mięso mielone zmieszane z ubitymi białkami. Po ugotowaniu mięsa w zupie zanurzamy mięso mielone w bulionie. Jak tylko zupa zostanie ugotowana, przefiltruj ją przez cztery warstwy gazy. Ponownie zagotuj i pozostaw trochę w łaźni parowej.
Robienie profiteroli. Zagnieść ciasto i zwinąć w małe kulki. A następnie pieczemy w piekarniku na złoty kolor.
serwujemy consomme w filiżankach. Dodaj profiteroles do bulionu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g

Podobne przepisy