Czeska zupa gulaszowa w chlebie
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
kulinarny przepis na ten gulasz odnosi się do świątecznego posiłku. Oryginalne i bardzo smaczne! Posiekaj cebulę w paski i pokrój jabłka na plasterki średniej grubości. W szklance wrzącej wody rozpuść kostkę bulionową. Włóż masło do rondla, po stopieniu wlej mąkę i szybko wymieszaj, aby nie powstały grudki. Smażyć mąkę przez 2 minuty na małym ogniu na złoty kolor, ciągle mieszając. Następnie, nie przestając przeszkadzać, wlej gorącą wodę z kostką cienkim strumieniem. Następnie dodaj piwo i musztardę. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie mięso kroimy w cienkie plasterki i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem, posypując solą, pieprzem i brązowym cukrem przez 5 minut. Wymieszaj, dodaj mięso do rondla z sosem i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Cebulę smażymy na patelni z olejem, zalewamy szklanką wody, solimy i dusimy na małym ogniu. Po 5 minutach rzucamy jabłka i gotujemy, aż cały płyn się zagotuje. Odetnij górę z bochenka okrągłego chleba, aby zrobić garnek. Wyjmujemy miękisz, pozostawiając jeden cm na ścianach, wkładamy mięso do garnka na chleb, naprzemiennie z mieszanką jabłek i cebuli i przykrywamy górę. Następnie wysyłamy garnek do piekarnika nagrzanego do 170 grudek na kilka minut. Kładziemy gulasz w chlebie na środku stołu, kładziemy mięso łyżkami na talerzach i odłamujemy kawałki chleba rękami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Chleb "darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 odmiany - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Kostka bulionowa - 40 kcal/100g