zupa gulaszowa różni się od zwykłego gulaszu, z wyjątkiem bardziej płynnej konsystencji. I to nie zawsze-wielu woli gotować, aby łyżka stała. Jest to danie kuchni węgierskiej i zwykle wykorzystuje określone składniki. Chociaż można je zastąpić, koncentrując się na sezonie, preferencjach smakowych w rodzinie i ograniczeniach w indywidualnym odżywianiu.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na zupę gulaszową:
w tzw. klasycznej formie przepis na zupę gulaszową składa się z:
- wołowina
- ziemniaki
- Łukasz
- papryka
- pomidory
- czosnek
- pasta pomidorowa
- Sole i przyprawy (ten zestaw może zawierać wszystko, do wyboru kucharza).
wśród przypraw z reguły wybiera się: mielony pieprz, kolendrę, paprykę. Dalej jest zmienny. Kto lubi smak kminku, weź go. Kto lubi pikantność, może pokroić chili. I tak dalej.
sama zupa gulaszowa powinna być bogata, obfita, o bogatych odcieniach smaku, gęsta. Jest szczególnie dobry zimą, ponieważ ma funkcję podgrzewania (w tym celu należy podawać na gorąco i z ostrą papryką).
pięć najszybszych przepisów na zupę gulaszową:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
węgierski gulasz rybny | 30 min | 103 | +14 |
gulasz wołowy Budapeszt | 1 h 10 min | 60 | +52 |
Czeska zupa gulaszowa w chlebie | 1 h 15 min | 184 | +18 |
zupa gulaszowa z wołowiną i warzywami | 1 h 20 min | 88 | +24 |
zupa gulasz wołowy | 1 h 30 min | 71 | +52 |
w historycznej ojczyźnie do tego dania często dodaje się smalec pokrojony na kawałki. Tłuszcz topi się z niego na patelni i wyrzuca skwarki. Ma to na celu dodanie chudej wołowiny soczystości, której może nie mieć. Ale nie każdy może znieść smak takiego tłuszczu w naczyniu, więc smalec można zastąpić olejem roślinnym.
proces przygotowania zupy gulaszowej jest taki sam w wielu przepisach.
na patelni rozgrzewa się tłuszcz lub olej. Najpierw smaży się w nim cebulę. Później dodaje się do niego kminek i paprykę. Następnie mięso w kawałkach. Smażyć przez około pięć do siedmiu minut. Plus sól i pieprz. Następnie wlej wodę do poziomu mięsa, przykryj szczelnie pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie całkowicie gotowy na małym ogniu. Zwykle zajmuje to półtorej godziny.
włóż ziemniaki, wlej więcej wody, teraz więcej, jak na zupę. Włóż paprykę, gotuj z nią przez pięć minut. Po-pomidory z czosnkiem. I kontynuuj gotowanie-duszenie, aż ziemniaki będą gotowe.