skład / składniki
metoda gotowania
kulinarny przepis na tę sałatkę znalazłam ostatnio w jednej książce. Bardzo smaczna sałatka, której główną atrakcją jest dressing, który łączy smak wszystkich jej składników. Spróbuj Szwedzkiej sałatki ziemniaczanej i poczuj harmonię smaków. Zwolennikom zdrowego jedzenia polecam wziąć pod uwagę taką sałatkę. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, schładzamy, następnie obieramy i kroimy w kostkę. Robimy to samo z burakami. Podczas gotowania warzyw przygotowujemy dressing: żółtka świeżych jaj mieszamy z solą, granulowanym cukrem i musztardą. Następnie dodaj ocet, śmietanę do dressingu, za każdym razem mieszając, aż będzie gładka. Dokładnie spłucz sałatkę, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w paski. Kapary kroimy na kilka części. Wymieszaj warzywa i dopraw sałatkę. Możesz dodać sól morską i czarny pieprz do smaku. Szwedzka sałatka ziemniaczana będzie świetnie wyglądać na świątecznym stole!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g