holenderska zupa fasolowa

Zachwyć domowników! Przepis na pyszną zupę dla najbardziej ukochanych! Przyjaciele, chciałbym podzielić się z wami kulinarnym przepisem na holenderską zupę fasolową. Ten przepis kulinarny dał mi moja koleżanka z liceum, kiedy obchodziliśmy jej rocznicę. Takie jedzenie jest łatwe do przygotowania i na pewno ci się spodoba.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 10 g
tłuszcze 29 % 8 g
węglowodany 36 % 10 g
159 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 10 h

najpierw sortujemy, myjemy białą fasolę i moczymy ją przez noc.
brzuch wieprzowy myjemy i kroimy na małe kawałki (o grubości 1,5-2 cm). Wkładamy go do rondla, kładziemy wcześniej namoczoną fasolę na wierzchu, napełniamy wszystko wodą i podpalamy.
gdy woda się zagotuje, musisz zebrać powstałą pianę łyżką i dwukrotnie zmniejszyć ciepło. Gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Krótko przed końcem gotowania musisz stale mieszać i ugniatać fasolę.
umyj zieloną fasolę i posiekaj ją, a następnie dodaj do zupy.
małe marchewki dokładnie umyć, obrać, pokroić według uznania (dowolnie, w kostkę, w plasterki) i dodać do rondla.
pokrój w kostkę, obrane i umyte ziemniaki.
dodaj ziemniaki i trzy umyte gałązki selera do zupy. Gotuj do całkowitego ugotowania (około 30 minut). Sól i dodaj czarny ziele angielskie do smaku.
holenderska zupa fasolowa jest gotowa. 

w oryginalnym przepisie, według którego gotowałem, w zupie nie było marchewki. Ale dodałam ją dla urody. Możesz zrobić zupę jak Moja, z marchewką (papryka, pomidory itp.) lub obejść się bez marchewki i innych jasnych dodatków. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy