skład / składniki
metoda gotowania
najpierw sortujemy, myjemy białą fasolę i moczymy ją przez noc.
brzuch wieprzowy myjemy i kroimy na małe kawałki (o grubości 1,5-2 cm). Wkładamy go do rondla, kładziemy wcześniej namoczoną fasolę na wierzchu, napełniamy wszystko wodą i podpalamy.
gdy woda się zagotuje, musisz zebrać powstałą pianę łyżką i dwukrotnie zmniejszyć ciepło. Gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Krótko przed końcem gotowania musisz stale mieszać i ugniatać fasolę.
umyj zieloną fasolę i posiekaj ją, a następnie dodaj do zupy.
małe marchewki dokładnie umyć, obrać, pokroić według uznania (dowolnie, w kostkę, w plasterki) i dodać do rondla.
pokrój w kostkę, obrane i umyte ziemniaki.
dodaj ziemniaki i trzy umyte gałązki selera do zupy. Gotuj do całkowitego ugotowania (około 30 minut). Sól i dodaj czarny ziele angielskie do smaku.
holenderska zupa fasolowa jest gotowa.
w oryginalnym przepisie, według którego gotowałem, w zupie nie było marchewki. Ale dodałam ją dla urody. Możesz zrobić zupę jak Moja, z marchewką (papryka, pomidory itp.) lub obejść się bez marchewki i innych jasnych dodatków. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g