ucho góralskie z pstrąga z tarchunem

oryginalne danie będzie ozdobą świątecznego stołu!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 12 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 19 % 4 g
109 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min
gdzie w górach szybko biegną szybkie, wąskie rzeki i pluskają się w nich pstrągi, a rybacy zatrzymują się, zawsze pojawia się melonik, w którym powoli bulgocze pachnące ucho górskie z pstrąga z tarhunem. Jej przepis kulinarny przeczytałem w jednym z czasopism dla wędkarzy, a ponieważ pstrągi można "złapać" na monety w dziale rybnym najbliższych delikatesów, postanowiłem nie zwlekać i jak najszybciej ugotować ucho górskie. Pstrąg oczyścił i dokładnie spłukał i włożył na patelnię, nie rozbijając tuszy, tylko uwalniając ją od wnętrzności i łusek. Natychmiast dodałem całą główkę cebuli, obrany korzeń pietruszki, ziemniaki pokrojone w krążki średniej grubości i gotowałem przez dwadzieścia minut na małym ogniu. Wyciągnąłem rybę z bulionu, który doprawiłem suszonym dereniem bez pestek, pokruszonymi ziarnami orzechów włoskich, zmieloną mieszanką pachnącej i czarnej papryki. Po raz kolejny doprowadził ucho do wrzenia, lekko posypał zielenią tarhuna i podano jedzenie, a na drugim gotowany pstrąg z młodymi gotowanymi ziemniakami. Ważne jest, aby pamiętać, że tarkhun-estragon jest przyprawą kuchni gruzińskiej o przyjemnym, ale niezwykle silnym zapachu i należy go stosować z umiarem, w przeciwnym razie może stłumić smak samego jedzenia. Chociaż bardzo smaczne, ale góralska zupa z pstrąga z tarhunem ma jedną właściwość: zaspokaja głód, ale jednocześnie budzi się chęć siedzenia na brzegu z wędką i złapania przynajmniej najmniejszego okonia, tak "rybackiego" smaku tego jedzenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Estragon - 25   kcal/100g
  • Tarchun - 40   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Dereń - 44   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g

Podobne przepisy