surowy dżem z czerwonej i czarnej porzeczki
skład / składniki
40
porcje:
metoda gotowania
posortuj czerwone i czarne porzeczki, umyj, osusz i zamień w puree za pomocą blendera lub maszynki do mięsa. Połącz dżem w jednym rondlu, dodaj cukier, wymieszaj i pozostaw na kuchennym stole na kilka godzin, aż cukier całkowicie się rozpuści, mieszając co pół godziny. Gdy cukier całkowicie się rozpuści-surowy dżem jest gotowy. Pakuj w szklane słoiki lub plastikowe butelki i przechowuj w lodówce lub zamrażarce. Wydajność gotowego dżemu wynosi 8 litrów.
szybkie w przygotowaniu, smaczne, pachnące i zdrowe przygotowanie na zimę jest gotowe! Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy proces gotowania. Smacznego i smacznej zimy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g