skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować sałatkę, weź solone grzyby (nawiasem mówiąc, odpowiednie są również marynowane), w tym przypadku weź solone masło. Dodaj jabłko, najlepiej słodkie, zieloną cebulę i dowolny twardy ser, mam parmezan. Jako opatrunek w klasycznej wersji bierze się dobry majonez (nie używaj majonezu w plastikowym opakowaniu).
Krok 2:
Jabłko mam świeży plon bez żadnej powłoki, więc nie obierałem skóry. Jeśli masz jabłka traktowane składnikami parafinowymi, pamiętaj o obieraniu skóry. Pokrój jabłko na ćwiartki, usuń rdzeń i pokrój w małe kliny lub kostki.
Krok 3:
Solone grzyby w razie potrzeby opłucz, odłóż na sito, pozwól wodzie spłynąć. Pokrój grzyby w cienkie plasterki, chyba że początkowo wybrałeś małe grzyby, takie jak grzyby miodowe lub małe pieczarki. Można je pokroić na połówki lub pozostawić w całości.
Krok 4:
Drobno posiekaj obraną i umytą zieloną cebulę.
Krok 5:
Ser również pokrój w drobną kostkę.
Krok 6:
Złóż wszystkie składniki do miski, dodaj majonez, czarny pieprz do smaku i wymieszaj.
Krok 7:
Podawaj sałatkę z grzybami i serem, przyozdobioną ziołami, w porcjach salaterek lub ogólnie. Do takiej sałatki możesz dodać jajko na twardo.
w obecności solonych grzybów taką sałatkę można zrobić bardzo szybko i łatwo na przybycie gości.
minimalny zestaw składników i świeży smak sprawią, że ta prosta sałatka będzie częstym gościem na stołach wielu osób! Nawiasem mówiąc, jego smak zmienia się nie tylko z powodu dodania różnych odmian jabłek i grzybów, ale także z powodu różnych cięć. Sprawdź, aby się przekonać: możesz zetrzeć ser i jabłka. I weź grzyby marynowane, solone, surowe (tylko te, które można jeść na surowo!), gotowane, smażone. Zamiast zielonej cebuli możesz użyć cebuli, która nie jest zła. I w razie potrzeby namocz go we wrzącej wodzie, aby usunąć gorycz.
bardzo dobrze pasuje tutaj koperek lub pietruszka.
umyj jabłka szczotką lub sztywną gąbką pod bieżącą wodą, nawet jeśli będziesz je obierać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal / 100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal / 100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g