skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie warzywa. Obieramy pieprz z nasion, z czosnku również trzeba obrać, można pokroić na kilka części.
Krok 2:
2-3 papryki mielę blenderem można pokroić nożem w bardzo drobną kostkę.
Krok 3:
Gdy tylko pomidor się zagotuje, dodaj sól.
Krok 4:
Pamiętaj, aby usunąć piankę! I gotuj mieszając przez 15 minut.
Krok 5:
Wlej gotowy sos do słoików. Dostałem 2 litry sosu z określonej ilości składników.
Tsitsibeli lub satsebeli to danie kuchni gruzińskiej na bazie pomidorów i orzechów. Postanowiłem zrobić własną wersję sosu. Okazuje się bardzo smaczny i niewiele różni się od oryginału.
więc przede wszystkim musimy umyć pomidory pod bieżącą wodą i trochę je wysuszyć z wilgoci. Usuń miejsce, w którym rosła łodyga, i pokrój tak, aby wygodnie było przejść przez maszynę do mięsa lub użyć blendera.
następnie przepuściłem część pieprzu przez maszynkę do mięsa, część zostawiłem i przebiłem blenderem, aby kawałki pieprzu znalazły się w sosie (można to zrobić absolutnie do woli). Dodaj również do pomidora.
czosnek i ostra papryka również muszą zostać zmiażdżone, nasiona można usunąć z ostrej papryki, ponieważ same nasiona zawierają całą gorycz.
wymieszaj paprykę z pomidorami, aby wszystkie składniki zostały ze sobą zmieszane, włóż do pieca i zagotuj.
gdy sos zacznie się gotować, dodaj sól (dodałem 1 łyżkę + 05 łyżeczek) i gotuj od momentu wrzenia przez 15 minut.
W międzyczasie, gdy sos się gotuje, sterylizujemy słoiki.
wlej jeszcze gorący sos do sterylnych słoików, zwiń i zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
jak już zrozumiałeś, nie dodałem octu do przepisu i jest on doskonale wart, naprawdę Nie wiem, czy będzie w stanie wytrzymać całą zimę, ponieważ bez względu na to, ile zamknę, zawsze mamy za mało. Przechowuję w lodówce lub w piwnicy w ciemnym, chłodnym miejscu.
ten sos okazuje się pyszny z jasnym, bogatym kolorem. Można go podawać z mięsem, kurczakiem, a nawet po prostu makaronem. Radzę wszystkim przygotować taki przepis.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g