sos Cicibeli na zimę

szybkie gotowanie, niesamowity smak, oryginalny przepis. SOS tsicibeli to najsmaczniejszy SOS, zarówno dla mnie, jak i dla mojej rodziny. Przygotowuję go co roku i zawsze wymagają dodatków. I radzę gotować, ponieważ jest wyjątkowo smaczny i ma boski aromat.
pyszności od OliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
32 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie warzywa. Obieramy pieprz z nasion, z czosnku również trzeba obrać, można pokroić na kilka części.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    2-3 papryki mielę blenderem można pokroić nożem w bardzo drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy tylko pomidor się zagotuje, dodaj sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pamiętaj, aby usunąć piankę! I gotuj mieszając przez 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej gotowy sos do słoików. Dostałem 2 litry sosu z określonej ilości składników.

Tsitsibeli lub satsebeli to danie kuchni gruzińskiej na bazie pomidorów i orzechów. Postanowiłem zrobić własną wersję sosu. Okazuje się bardzo smaczny i niewiele różni się od oryginału.

więc przede wszystkim musimy umyć pomidory pod bieżącą wodą i trochę je wysuszyć z wilgoci. Usuń miejsce, w którym rosła łodyga, i pokrój tak, aby wygodnie było przejść przez maszynę do mięsa lub użyć blendera.

następnie przepuściłem część pieprzu przez maszynkę do mięsa, część zostawiłem i przebiłem blenderem, aby kawałki pieprzu znalazły się w sosie (można to zrobić absolutnie do woli). Dodaj również do pomidora.

czosnek i ostra papryka również muszą zostać zmiażdżone, nasiona można usunąć z ostrej papryki, ponieważ same nasiona zawierają całą gorycz.

wymieszaj paprykę z pomidorami, aby wszystkie składniki zostały ze sobą zmieszane, włóż do pieca i zagotuj.

gdy sos zacznie się gotować, dodaj sól (dodałem 1 łyżkę + 05 łyżeczek) i gotuj od momentu wrzenia przez 15 minut.

W międzyczasie, gdy sos się gotuje, sterylizujemy słoiki.

wlej jeszcze gorący sos do sterylnych słoików, zwiń i zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

jak już zrozumiałeś, nie dodałem octu do przepisu i jest on doskonale wart, naprawdę Nie wiem, czy będzie w stanie wytrzymać całą zimę, ponieważ bez względu na to, ile zamknę, zawsze mamy za mało. Przechowuję w lodówce lub w piwnicy w ciemnym, chłodnym miejscu.

ten sos okazuje się pyszny z jasnym, bogatym kolorem. Można go podawać z mięsem, kurczakiem, a nawet po prostu makaronem. Radzę wszystkim przygotować taki przepis.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy