skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oto wszystko, czego potrzebujemy. Mój mały sekret polega na tym, że nauczyłem się gotować tkemali nawet ze śliwki wiśniowej w puszkach. W sezonie konserwowana śliwka wiśniowa we własnym soku, z niewielkim dodatkiem cukru-doskonała zimowa opcja dla tkemali. Następnie proces przygotowania sosu jest skrócony, ponieważ gotowanie śliwki wiśniowej nie jest już konieczne.
Krok 2:
Puszka śliwki wiśniowej jest wolna od pestek. I za pomocą blendera w ciągu kilku sekund doprowadzam masę do pożądanej konsystencji.
Krok 3:
To w zasadzie konsystencja. Którego nie trzeba gotować! Dodaję przyprawy do smaku i podgrzewam, prawie do krawędzi z gotowaniem, ciągle mieszając. I tyle. Zdejmij z ognia, dodaj czosnek przepuszczony przez czosnek. Pozwalam ostygnąć i do słoików. Zgodnie z zaleceniami w oryginalnym przepisie-możesz dodać ocet do długotrwałego przechowywania. Nie uciekam się do tego, ponieważ ten sos nie stagnuje w naszej rodzinie. Kto nie ma kwasowości, możesz dodać kwas cytrynowy.
Krok 4:
Vois la, sos jest gotowy. Możesz go butelkować i przechowywać do zimy.
Krok 5:
Główny asystent z atrybutem.
jak zrobić tkemali ze świeżej śliwki wiśniowej
przepuszczamy obraną śliwkę wiśniową przez maszynę do mięsa. Z oczywistych powodów w tym momencie nie powinno już być w nich kości.
powstałą masę sacharujemy, solimy i gotujemy, co zajmuje nam pięć minut. Posiekaj paprykę, czosnek, zioła i dodaj je do wrzącej zawiesiny wraz ze zmieloną kolendrą. Potrzebujemy około pięciu minut gotowania z gotowaniem mieszanki głównych składników.
jak zaczęło się gotowanie, wyłącz piec. Używaj tkemali na zimno. Użyj natychmiast po ostygnięciu lub pozostaw na przyszłość, to zależy od ciebie. Jeśli wybierzesz drugi, wlej 70 procent octu do gorącego tkemali, w obliczeniach-pół łyżki na litr tkemali. Wlej tkemali do słoików i pozostaw do przechowywania w ciemnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Żółte śliwki - 45 kcal/100g