tkemali śliwka wiśniowa żółta z czosnkiem

wspaniały sos klasycznej kuchni gruzińskiej o doskonałym smaku. Tkemali ze śliwki wiśniowej posłuży Ci jako dobry sos, zwłaszcza z grillowanym mięsem. Najlepszym rozwiązaniem do gotowania tkemali będzie użycie żółtych śliwek, ale ich bardziej powszechni krewni również zejdą.
KarmelekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 13 g
58 kcal
IG: 69 / 0 / 31

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oto wszystko, czego potrzebujemy. Mój mały sekret polega na tym, że nauczyłem się gotować tkemali nawet ze śliwki wiśniowej w puszkach. W sezonie konserwowana śliwka wiśniowa we własnym soku, z niewielkim dodatkiem cukru-doskonała zimowa opcja dla tkemali. Następnie proces przygotowania sosu jest skrócony, ponieważ gotowanie śliwki wiśniowej nie jest już konieczne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Puszka śliwki wiśniowej jest wolna od pestek. I za pomocą blendera w ciągu kilku sekund doprowadzam masę do pożądanej konsystencji.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    To w zasadzie konsystencja. Którego nie trzeba gotować! Dodaję przyprawy do smaku i podgrzewam, prawie do krawędzi z gotowaniem, ciągle mieszając. I tyle. Zdejmij z ognia, dodaj czosnek przepuszczony przez czosnek. Pozwalam ostygnąć i do słoików. Zgodnie z zaleceniami w oryginalnym przepisie-możesz dodać ocet do długotrwałego przechowywania. Nie uciekam się do tego, ponieważ ten sos nie stagnuje w naszej rodzinie. Kto nie ma kwasowości, możesz dodać kwas cytrynowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Vois la, sos jest gotowy. Możesz go butelkować i przechowywać do zimy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Główny asystent z atrybutem.

jak zrobić tkemali ze świeżej śliwki wiśniowej
przepuszczamy obraną śliwkę wiśniową przez maszynę do mięsa. Z oczywistych powodów w tym momencie nie powinno już być w nich kości.
powstałą masę sacharujemy, solimy i gotujemy, co zajmuje nam pięć minut. Posiekaj paprykę, czosnek, zioła i dodaj je do wrzącej zawiesiny wraz ze zmieloną kolendrą. Potrzebujemy około pięciu minut gotowania z gotowaniem mieszanki głównych składników.

jak zaczęło się gotowanie, wyłącz piec. Używaj tkemali na zimno. Użyj natychmiast po ostygnięciu lub pozostaw na przyszłość, to zależy od ciebie. Jeśli wybierzesz drugi, wlej 70 procent octu do gorącego tkemali, w obliczeniach-pół łyżki na litr tkemali. Wlej tkemali do słoików i pozostaw do przechowywania w ciemnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Żółte śliwki - 45   kcal/100g

Podobne przepisy