skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Gotuj fasolę we wrzącej wodzie przez 5-7 minut, ale aby fasola była twarda.
Krok 2:

Wrzuć fasolę do durszlaka.
Krok 3:

Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Posiekaj ostrą paprykę.
Krok 4:

Zmiażdż czosnek bezpośrednio w łusce.
Krok 5:

Włóż do słoika warstwami: fasolę, czosnek, trochę pieprzu, marchewkę, mocno ubij, a następnie w tej samej kolejności, aż słoik będzie pełny (pozostaw na wierzchu około 4 centymetrów). Zagotuj 1 litr wody, dodaj do niej sól i ostudź. Wlej zimną solankę do słoika. Pozostaw na jeden dzień w temperaturze pokojowej bez przykrycia. Następnie zamknij szczelną pokrywką i włóż do lodówki.
Krok 6:

Po 7 dniach Tursha jest gotowa. Możesz go zjeść natychmiast, polewając olejem roślinnym i posypując posiekaną cebulą, lub możesz spuścić solankę, włożyć do wysterylizowanego słoika i pasteryzować (słoiki 0,5 l - 25min, 1l - 35min). Po pasteryzacji zwiń.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g

