Tursha z zielonej fasoli z marchewką i czosnkiem na zimę

pyszne danie ormiańskie! Świetna pikantna przekąska! Tursha wyróżnia się tym, że jest przygotowywana bez kropli octu, to znaczy proces solenia odbywa się poprzez kiszenie warzyw. Sam proces gotowania jest niezwykle prosty.
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 60 % 3 g
20 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotuj fasolę we wrzącej wodzie przez 5-7 minut, ale aby fasola była twarda.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wrzuć fasolę do durszlaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Posiekaj ostrą paprykę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiażdż czosnek bezpośrednio w łusce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż do słoika warstwami: fasolę, czosnek, trochę pieprzu, marchewkę, mocno ubij, a następnie w tej samej kolejności, aż słoik będzie pełny (pozostaw na wierzchu około 4 centymetrów). Zagotuj 1 litr wody, dodaj do niej sól i ostudź. Wlej zimną solankę do słoika. Pozostaw na jeden dzień w temperaturze pokojowej bez przykrycia. Następnie zamknij szczelną pokrywką i włóż do lodówki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po 7 dniach Tursha jest gotowa. Możesz go zjeść natychmiast, polewając olejem roślinnym i posypując posiekaną cebulą, lub możesz spuścić solankę, włożyć do wysterylizowanego słoika i pasteryzować (słoiki 0,5 l - 25min, 1l - 35min). Po pasteryzacji zwiń.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g

Podobne przepisy