galaretka wołowa z cebulą, marchewką i natką pietruszki
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Żelatynę moczyć w 1 łyżce. zimnej wody przez 1 godzinę. Pokrój wołowinę na kawałki, zalej 2 litrami wody i zagotuj na kuchence. Dodaj sól, pieprz, lavrushkę, gotuj przez 1 godzinę. Pokrój gotowaną wołowinę na małe kawałki. Odcedź bulion i ostudź. Gotuj marchewki bezpośrednio w skórce przez 30 minut. Następnie wyczyść i pokrój w kółka(możesz zrobić kręcone kółka). Cebulę pokroić w krążki.
Krok 2:
Ułóż mięso w foremkach do galaretki, umieść tam marchewkę i cebulę. Posyp posiekaną natką pietruszki na wierzchu. Podgrzej bulion i powoli dodaj żelatynę, prawie zagotuj, ale nie gotuj! Mięso z warzywami zalać bulionem, ostudzić i wstawić do lodówki na 6 godzin.
Krok 3:
Nasza noworoczna galaretka wołowa jest gotowa! Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina jest tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g