skład / składniki
gotowanie krok po kroku
namocz fasolę z wyprzedzeniem. Najlepiej zrobić to jeszcze wieczorem.
podpal garnek z 3 szklankami wody, solą i zagotuj.
dodaj masło na patelnię i podgrzej. Kładziemy cebulę na patelni i smażymy na rumieniec.
włóż namoczoną fasolę do wrzącej wody i zagotuj przez 20-25 minut. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę do fasoli. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 35-40 minut. W tym czasie fasola powinna stać się miękka.
weź kolejny garnek z wodą i dodaj sól. Doprowadź go do wrzenia i wrzuć pomidory do wrzącej wody na 30 sekund. Wyłowimy pomidory z wrzącej wody i ostudzimy. Teraz będzie można je łatwo obrać ze skórki i nasion. Pokrój miąższ pomidorów na małe plasterki.
Dodaj plastry pomidora do garnka z fasolą. Dodaj groszek, kukurydzę i szpinak. Gotuj zupę przez kolejne 5-10 minut, sól i pieprz.
Minestrone lato jest gotowe. Pozostaje tylko wlać zupę do talerzy i posypać ziołami na wierzchu i dodać trochę oliwy z oliwek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowi suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g