Zupa minestrone z warzywami, ziołami i masłem

włoska zupa dla miłośników lekkich i zdrowych potraw. Bądź w formie. Jakie jedzenie może być lepsze w upalny letni dzień niż ta lekka zupa, której kulinarny przepis pochodzi z Włoch. Polecam minestrone letnie, jako idealne letnie danie na każdy dzień.
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 6 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 70 % 19 g
122 kcal
IG: 89 / 0 / 11

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

namocz fasolę z wyprzedzeniem. Najlepiej zrobić to jeszcze wieczorem.
podpal garnek z 3 szklankami wody, solą i zagotuj.
dodaj masło na patelnię i podgrzej. Kładziemy cebulę na patelni i smażymy na rumieniec.
włóż namoczoną fasolę do wrzącej wody i zagotuj przez 20-25 minut. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę do fasoli. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 35-40 minut. W tym czasie fasola powinna stać się miękka.
weź kolejny garnek z wodą i dodaj sól. Doprowadź go do wrzenia i wrzuć pomidory do wrzącej wody na 30 sekund. Wyłowimy pomidory z wrzącej wody i ostudzimy. Teraz będzie można je łatwo obrać ze skórki i nasion. Pokrój miąższ pomidorów na małe plasterki.
Dodaj plastry pomidora do garnka z fasolą. Dodaj groszek, kukurydzę i szpinak. Gotuj zupę przez kolejne 5-10 minut, sól i pieprz.
Minestrone lato jest gotowe. Pozostaje tylko wlać zupę do talerzy i posypać ziołami na wierzchu i dodać trochę oliwy z oliwek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy