biały kremowy sos na mleku i maśle
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
zaczynamy od wlania mleka do rondla i podgrzania go trochę na średnim ogniu. Nie trzeba go doprowadzać do wrzenia. Teraz na patelni na małym ogniu topi się masło. Następnie dodaj do niego mąkę i dokładnie wymieszaj. Następnie stopniowo wlewaj mleko do naszej masy, mieszając. Doprowadź nasz sos do wrzenia, a następnie gotuj przez 1-2 minuty. Gdy sos zgęstnieje, sól i pieprz. Po kilku minutach zdejmij sos z ognia, wlej do sosu, wrzuć do niego małe kawałki masła. Sos można podawać do mięsa, drobiu, ryb, dodatków.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g