skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wymieszaj drożdże w mleku z miodem. Dodaj jajko, olej, sól i zagnieść ciasto. W ręcznym ugniataniu zajmuje 8-10 minut. Ciasto jest miękkie. Przykryj folią i pozostaw w ciepłym miejscu na 40-60 minut.
Krok 2:
Podziel ciasto na 8 równych części. Rozwałkuj każdy kawałek na tortillę o średnicy 20 cm i grubości 2 mm.połóż tortille na desce, smarując olejem.
Krok 3:
Nie rozmazuj ostatniego przedmiotu obrabianego. Lekko zmiksuj stos tortilli i wstaw do lodówki na 20 minut. Następnie przez kolejne 10 minut w zamrażarce-olej powinien chwycić, zamarznąć.
Krok 4:
Po pół godzinie wyjmij obrabiany przedmiot i ostrożnie pokrój na 8 części. Otrzymujesz łuszczące się Trójkąty.
Krok 5:
Ostrożnie wlej sodę do wrzącej wody, ponieważ nastąpi gwałtowna reakcja, nie wdychaj oparów! Gdy soda się rozpuści, dobrze zwilż każdy Puff ze wszystkich stron pędzlem lub wlej go na patelnię. Zwilż dwa razy.
Krok 6:
Nasmaruj blachę do pieczenia i posyp mąką. Ułóż ptysie na blasze do pieczenia. W razie potrzeby posyp sezamem lub solą do smaku.
Krok 7:
Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut, w temperaturze 200 stopni.
Krok 8:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g